Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haks adviseert over fonds programmering en marketing podia

Datum nieuwsfeit: 22-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
82

Directie:
voorlichting

22-06-2001

Status:
informatie

Haks adviseert over fonds voor programmering en marketing van podia

Een landelijk fonds voor programmering- en marketingondersteuning moet de verscheidenheid in de programmering van podiumkunsten in Nederland stimuleren. Daarnaast moet het fonds de samenwerking tussen podia en podiumkunstaanbieders verbeteren. Voor de kleine podia moet er een overgangsregeling komen. Dit schrijft Rinus Haks, oudgedeputeerde voor cultuurzaken van de provincie Noord-Holland, in zijn advies aan staatssecretaris dr. F. van der Ploeg van Cultuur. Haks constateert dat de betrokkenen (zoals provincies, gemeenten, brancheorganisaties en podia) brood zien in zo'n programmeringsfonds, mits er wel een overgangsregeling voor de kleinschalige podia komt. Van der Ploeg zal nog voor het zomerreces reageren op het advies. De staatssecretaris vroeg Haks onlangs om te adviseren over het ontwerp en de inrichting van een landelijk fonds voor programmering- en marketingondersteuning voor de podiumkunsten. Haks overlegde vervolgens met vele partijen. Naast het instellen van een overgangsregeling voor de kleine podia adviseert Haks ook consulenten voor de popmuziek en het kleinschalige theater, dans en jeugdtheater aan te stellen. Daarnaast constateert hij dat de meeste betrokkenen de voorkeur geven aan een zelfstandig fonds, in plaats van het onder te brengen bij het Fonds voor de Podiumkunsten.

Van der Ploeg kondigde zijn voornemen voor het instellen van zo'n fonds aan in de cultuurnota 2001-2004. Via het fonds kunnen podia investeren in de kwaliteit van de programmering, en ook in risicovolle programmering. Het fonds krijgt ook een rol bij het trekken van meer publiek voor minder toegankelijke producties. Met het nieuwe fonds komt er één loket voor de subsidieverlening voor programmering van podiumkunsten. De belangrijkste taak is om tijdelijke subsidies te verstrekken aan podia ter ondersteuning van hun programmering. Dat geldt voor alle podiumkunsten. Het fonds wil zo vernieuwing van de programmering en marketing van de podia stimuleren.

In de huidige structuur liggen de subsidie-, informatie-, advies-, en selectietaken bij een aantal gesubsidieerde landelijke organisaties. Elke organisatie heeft weer andere regels voor de aanvraag van subsidies, waardoor de regelgeving onoverzichtelijk is. Het nieuwe fonds streeft naar meer harmonie. Met de komst van het nieuwe fonds eindigt de subsidie voor het Nederlands Impresariaat en het Muziek en Theater Netwerk. Het budget voor het Nationaal Pop Instituut wordt overgeheveld naar het nieuwe fonds. Er blijft een directe werkrelatie bestaan tussen het instituut en het nieuwe fonds. Een beperkt deel van het budget voor Gaudeamus gaat ook naar het nieuwe fonds. Op uitnodiging van staatssecretaris Van der Ploeg heeft het Nederlands Impresariaat een plan ingediend voor een nieuw genre-instituut voor de versterking en ontwikkeling van de kamermuziek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie