Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Hot Cool Strong Light' in MIAT in Gent

Datum nieuwsfeit: 23-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

T e n t o o n s t e l l i n g ' H o t C o o l S t r o n g L i g h t ' i n h e t M I A T (08/06/2001)

Hot Cool Strong Light - Textiel van morgen, goedgekeurd door kinderen is een educatieve tentoonstelling over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technisch textiel. Deze tentoonstelling vindt plaats in het MIAT van 23 juni tot

2 december.

Hot Cool Strong Light is een avontuurlijke tentoonstelling vol activiteiten voor kinderen (en volwassenen) over de vele mogelijkheden van textiel

Eilanden

De tentoonstelling is onderverdeeld in vier eilanden. Bij het eiland HOT gaan kinderen door knetterende vlammen op zoek naar brandweer- en stuntteams en doen ze brandproeven op de computer. Het eiland STRONG toont in de blackbox en in de peepshow supersterke producten. Bibberend materialen testen gebeurt op het eiland COOL in het klimaathuisje. En met één vinger een fietsframe of een satelietkoker optillen lukt op het eiland LIGHT.

Onderzoek

In deze tentoonstelling zijn brandweerpakken, vliegtuigen, biervaten, tennisrakketten, goretex-jassen, kogelvrije vesten, bloedvaten, formule 1 wagens, parachutes en fietsframes te zien. Wat hebben deze producten met elkaar te maken? Niet zoveel lijkt het of toch wel? Het bijzondere aan deze producten is dat ze supersterk, brandwerend, ultralicht of extra koel zijn én dat ze zijn gemaakt van textiel!

De textielvezels die hiervoor werden gebruikt, zijn meestal op technische wijze tot stand gekomen. En als er nog traditionele vezels gebruikt worden, dan zijn ze met chemische middelen behandeld. Hoe weten we wat de eigenschappen zijn van vezels die we voor bepaalde producten nodig hebben?

En waarom worden er steeds nieuwe vezels ontwikkeld die weer lichter of sterker zijn? Hoe wordt dit onderzocht, getest en gemaakt?

Zelf op (onder)zoek

De antwoorden op deze vragen zijn te vinden in de tentoonstelling HOT COOL STRONG LIGHT. De tentoonstelling is één en al avontuur. Kinderen (en volwassenen) moeten zelf op onderzoek uit, materialen testen en proefjes doen om iets te weten te komen.

Test- en speelruimte

Er is een test- en speelruimte ingericht waar textielmaterialen en de toepassingen fysiek getest worden. Kinderen fietsen zich in het zweet op hometrainers om de nieuwe eigenschappen van zweetdoorlatend textiel en ademende kledij uit te proberen. Maar ook andere spectaculaire proeven staan hier op het programma.

Scholenprogramma

Voor kinderen van het derde tot het zesde leerjaar en voor de eerste graad van het middelbaar onderwijs is er een speciaal programma opgezet van ongeveer één uur waar men de tentoonstelling en de test- en speelruimte bezoekt.

Goedgekeurd door kinderen

De tentoonstelling is goedgekeurd voor kinderen, maar ook door kinderen. In Nederlands Tilburg, waar de tentoonstelling tot stand kwam, hebben twintig kinderen tussen 8 en 12 jaar een duidelijke stem gehad bij de ontwikkeling van de tentoonstelling.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 23 juni tot en met 2 december, alle dagen open van 10 tot 18 uur behalve op maandag.

De toegangsprijs bedraagt voor volwassenen 100 frank; voor kinderen
-12 jaar is het gratis; groepen vanaf 15 personen 50 frank per persoon. Gentenaars gratis.

Een werkboekje kost 50 frank.

Informatie

MIAT, Minnemeers 9, 9000 Gent,

tel. (09)223 59 69, fax (09)233 07 39, e-mail (museum.miat@gent.be)

Bevoegd

de heer Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur en Toerisme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie