Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staatssecretaris ybema bezoek joegoslavie

Datum nieuwsfeit: 25-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ


STAATSSECRETARIS YBEMA BEZOEKT JOEGOSLAVIË

Datum: 19-06-2001

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken zal van 25 tot en met 27 juni een bezoek brengen aan Joegoslavië. Hij wordt vergezeld door een handelsmissie bestaande uit 24 bedrijven, voornamelijk afkomstig uit de sectoren landbouw en consultancy. Leider van de bedrijvenmissie is Jan Bout, directeur van Tebodin Consultants & Engineers. Een voorgenomen bezoek aan Macedonië gaat niet door in verband met de onrustige situatie in dat land.
Ybema zal in Joegoslavië gesprekken hebben met onder meer zijn gastheer, de federale vice-premier Labus en met de Servische minister voor Buitenlandse Economische Betrekkingen Pitic. Pitic heeft in februari van dit jaar Nederland bezocht op uitnodiging van Ybema. De handelsmissie van Ybema heeft plaats aan de vooravond van een donorconferentie van de EU in Brussel op 29 juni.
Economisch gezien is Joegoslavië een belangrijk land in zuid-oost Europa; de verwachting is dat het op termijn daar weer een belangrijke spilfunctie kan gaan innemen. Sedert de politieke omwenteling in oktober 2000 werkt het land hard aan de wederopbouw. De handel tussen Nederland en Joegoslavië is de afgelopen periode weer gegroeid. De export van Nederland naar Joegoslavië steeg vorig jaar tot ruim 75 miljoen euro (20 miljoen euro meer dan in 1999), en kwam daarmee terug op het niveau van 1997/1998. Nederland voerde voor ruim 25 miljoen euro in uit Joegoslavië (9 miljoen euro meer dan in 1999). Nu de economische sancties zijn opgeheven is de verwachting dat de handel aanzienlijk kan toenemen. Inmiddels zijn vanuit het ministerie van Economische Zaken diverse financiële instrumenten beschikbaar gesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie