Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groot onderhoud aan Schiphol-Oostbaan

Datum nieuwsfeit: 25-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amsterdam Airport Schiphol

19-06-2001

Groot onderhoud aan Schiphol-Oostbaan

Van maandagochtend 25 juni tot vrijdagavond 13 juli wordt de Schiphol-Oostbaan (baan 04-22) buiten gebruik gesteld. Dan krijgt de baan een grote onderhoudsbeurt. De verharding van de baan en de lichtinstallatie worden geheel vernieuwd. Ook voert Luchtverkeersleiding Nederland onderhoudswerkzaamheden uit aan de naderingshulpmiddelen.

Elke start- en landingsbaan krijgt ieder jaar een kleine onderhoudsbeurt. Groot onderhoud is eens in de zeven à tien jaar nodig, afhankelijk van de mate van gebruik van de baan. Bij de Schiphol-Oostbaan heeft een gedeelte van het groot onderhoud reeds in de afgelopen twee jaar plaatsgevonden.

In de periode van 25 juni tot en met 13 juli wordt de baan nu geheel gerenoveerd. De verharding wordt over de gehele lengte van de baan tot een diepte van circa 5 centimeter verwijderd. Behalve het aanbrengen van een nieuwe asfalt- en stroefheidslaag, worden ook alle kabels voor de lichtarmaturen vervangen.

De Schiphol-Oostbaan wordt op 13 juli om zes uur 's avonds weer in gebruik gesteld voor vliegverkeer. Luchtverkeersleiding Nederland zal, indien de weersomstandigheden dit toelaten, op woensdagavond 11 juli en donderdagavond 12 juli meetvluchten uitvoeren om de naderingshulpmiddelen te controleren.

Tijdelijk ander baangebruik

De Schiphol-Oostbaan wordt bij normale weersomstandigheden alleen gebruikt als tweede landingsbaan wanneer de Buitenveldertbaan niet als tweede landingsbaan kan worden gebruikt.

Uitsluitend bij harde wind uit het zuiden of zuidwesten of bij slecht zicht wordt de baan als eerste landingsbaan gebruikt. Deze weersomstandigheden komen vooral voor in het voorjaar en het najaar. Omdat de aanvliegroute naar de Schiphol-Oostbaan over het centrum van Amsterdam voert, streven Amsterdam Airport Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland ernaar om deze baan zo min mogelijk te gebruiken.

In het Gebruiksplan 2001 is met deze onderhoudsperiode rekening gehouden.

Gebruik Schiphol-Oostbaan na 2003

De Schiphol-Oostbaan blijft tot de volledige ingebruikname van de vijfde baan, eind 2003, op dezelfde manier in gebruik als nu. Daarna wordt de baan aanzienlijk minder ingezet. Naar verwachting vindt dan tussen 0,4% en 0,9% van het totaal aantal landingen van het handelsverkeer per jaar plaats op de Schiphol-Oostbaan. Dit is minder dan de helft van het percentage van de landingen die op dit moment per jaar op deze baan plaatsvinden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie