Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actiegroep elimineert veldproeven

Datum nieuwsfeit: 25-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Amsterdam, 25 juni 2001

ACTIEGROEP ELIMINEERT VELDPROEVEN

In de nacht van zondag op maandag 25 juni heeft de actiegroep 'De Razende Hazen' in Brabant twee proefvelden met genetisch gemanipuleerde suikerbieten gesaboteerd. Het betreft "Roundup- Ready" suikerbieten die deel uitmaken van een proef van agro- multinational Monsanto. "Wij hebben het loof van de planten verwijderd, waardoor de proef onmogelijk is gemaakt", meldt de actiegroep in een bij Actieblad Ravage bezorgde persverklaring.

"Het doel van de actie is op een directe manier de verspreiding van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) in ons milieu en voedsel te stoppen", zo schrijven de Razende Hazen. De 'Roundup- Ready' suikerbieten zijn genetisch veranderd om beter tegen Monsanto's landbouwgif 'Roundup' te kunnen. "Daardoor kan Monsanto zowel meer Roundup als zaden verkopen", aldus de actiegroep.

De vernielde proefvelden zijn gelegen in Heerle (Kepelstraat 12) en Rilland (Damesweg 2). Beiden zijn 1152 m2 groot. De actievoerders hebben het loof van de planten verwijderd, waardoor de proef onmogelijk is gemaakt. "Zonder dit loof kan Monsanto niet zien of de planten Roundup-resistent zijn."

De Razende Hazen hebben met deze rooiactie een bijdrage willen leveren aan het vandaag opgestarte maatschappelijk debat over gentechnologie en voedsel. Volgens de actiegroep komt dit 'debat' "als mosterd na de maaltijd, omdat de overheid al heeft besloten de ontwikkeling van gentechnologie actief te stimuleren. Tijdens de zogenaamde publieksmanifestatie die vandaag door de gentech- commissie Terlouw in Bussum wordt gehouden, zal het publiek niet aan het woord komen. Het publiek wordt 'voorgelicht', maar er is geen debat tijdens de manifestatie", melden de actievoerders.

"Ondanks de wijdverbreide twijfel bij het gebruik van gentechvoedsel en eisen van betaalbare gezondheidszorg, blijft de biotechindustrie doordenderen op een pad van sociale en ecologische destructie. Grote bedrijven en overheden bepalen de agenda om patentwetten te globaliseren die leven privatiseren als 'intellectueel eigendom', waarmee ze de wetenschap verkopen aan motieven van winst en macht".

"Monsanto is hier een goed voorbeeld van. Kort geleden werd een Canadese boer, Percy Schmeiser, door een rechter veroordeeld voor het breken van een patent van Monsanto. Zonder dat hij het zelf door had, had hij Roundup Ready koolzaad op zijn land staan. Dit was van een naburig veld overgewaaid. Dit moet een alarm doen slaan bij alle boeren. Het in het milieu brengen van GMO's is een onomkeerbaar proces en duidelijk in strijd met het voorzorgsbeginsel. Wanneer er mogelijke risico's zijn, bijvoorbeeld voor de biodiversiteit, zou men niets op de markt mogen brengen. Dit principe is onder andere vastgelegd in het 'Biosafety Protocol' van de Verenigde Naties."

De rooiactie van vannacht stond tevens in het teken van de tweede internationale actiedag tegen de biotech-industrie.

Ravage, actieblad
Van Ostadestraat 233n
1073 TN Amsterdam
telefoon 020-6761773
fax: 020-6730595
Internet: www.antenna.nl/ravage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie