Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Vlaamse minister Verwilghen ontwijkt parlement'

Datum nieuwsfeit: 25-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

Minister Verwilghen ontwijkt parlement (25/06/01)

Op een persconferentie vandaag heeft de Minister van Justitie toelichting gegeven bij twee jaar ministerschap en één jaar veiligheidsplan.

Het valt te betreuren dat de minister de evaluatie van zijn beleid niet voor het parlement brengt.

Kamerlid Geert Bourgeois heeft bij de bespreking van de beleidsnota 2001 tevergeefs gevraagd naar een evaluatie van het beleid van het voorbije jaar. Bij een normale parlementaire werking komt het op dat moment tot een terugblik van wat voorbij is. Een jaarlijkse evaluatie is noodzakelijk om inzicht te verwerven in de effectiviteit (bereikt het beleid zijn doelstellingen?) en de doelmatigheid (tegen welke kosten worden deze doelstellingen bereikt?).

De Minister ontwijkt een kritische parlementaire evaluatie en brengt een louter kwantitatieve benadering op een persconferentie. Vragen over de effectiviteit en de uitvoering van de wetten, bv. van het snelrecht dat de facto niet meer toegepast wordt komen daarbij niet aan de orde.

De verwachtingen van de bevolking ten opzichte van de Minister van Justitie waren hoog gespannen. Men had van deze minister verwacht dat hij het vertrouwen in het rechtsysteem zou herstellen. Het Belgische rechtsysteem is niet op peil inzake wetgevingskwaliteit noch inzake handhaving van het recht noch inzake rechtspleging. Dit zijn de drie essentiële taken van justitie. De moderne burger en de bedrijven wensen een goed functionerend rechtsysteem dat houvast biedt in hun onderlinge relaties en in hun relaties met de overheid.

De minister is vol goede wil, maar wordt gecounterd door de Eerste Minister die met Brice De Ruyver justitie onder curatele geplaatst heeft. Daarenboven is de meerderheid over zowat elk belangrijk initiatief grondig verdeeld. Het meest cynische voorbeeld is dat van de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Enerzijds vraagt de PS om Charleroi tot noodgebied uit te roepen, anderzijds slaagt deze partij er in om het minste initiatief ter zake te dwarsbomen.

Komt daarbij dat deze minister, net als de vorige, al te eenzijdig focust op strafrecht en veiligheid. Het ongenoegen van de gewone burger is vooral gebaseerd op het ontbreken van goede kwalitatieve wetgeving, rechtzekerheid, en een snelle en humane justitie.

Auteur:
VU-kamerfractie
Geert Bourgeois, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie