Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweederde getroffenen Bijlmermeer onderzocht

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

In het kader van het Medisch Onderzoek Vliegramp Bijlmermeer (MOVB) kunnen getroffenen een individueel medisch onderzoek ondergaan om vast te stellen of er sprake is van gezondheidsproblemen en zonodig kan er voor nadere medisch zorg doorverwezen worden.

Ook is er een epidemiologisch onderzoek dat gericht is op de vraag of er op groepsniveau een verband kan worden aangetoond tussen de huidige gezondheidsklachten van de verschillende groepen getroffenen en de vliegramp.

Individueel onderzoek

Voor het individueel medisch onderzoek hebben 6400 mensen (bewoners en hulpverleners) zich aangemeld. Tot 31 mei zijn 3060 mensen onderzocht en hebben 750 mensen afgezien van verdere deelname. De uitvoeringsorganisatie MOVB raamt dat er nog 2080 personen onderzocht moeten worden. Op basis van deze raming is het onderzoek rond de jaarwisseling afgerond.

Epidemiologisch onderzoek

In overleg met het stadsdeel Zuidoost is besloten om het epidemiologisch onderzoek onder de bewoners stop te zetten. Het vinden van voldoende deelnemers voor de controlegroepen (mensen die niet betrokken zijn geweest bij de vliegramp, maar in overige kenmerken wel overeenkomen met de groep betrokkenen) om mee te vergelijken is niet gelukt. De deelname van bewoners is op zichzelf relatief hoog. Maar gelet op de afgesproken norm, die noodzakelijk is om tot wetenschappelijk valide uitspraken te komen, is de deelname van bewoners onvoldoende representatief. Ondanks de grote inspanningen die door het stadsdeel en andere betrokken organisaties zijn gedaan in de vorm van voorlichtingsavonden, berichtgeving in de media, brochures, inschakelen van tolken, nabellen, huis aan huisbezoeken en een extra onderzoeksruimte in Amsterdam zuidoost is het vereiste percentage van deelname van 70 procent niet gehaald. Het epidemiologisch onderzoek onder de hulpverleners kan wel worden afgerond omdat hier voldoende deelnemers voor zijn. Het stopzetten van het epidemiologisch onderzoek onder de bewoners heeft geen gevolgen voor de individuele medische onderzoeken. Deze gaan gewoon door.

Brief aan de Kamer:
Zie het originele bericht

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie