Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Seksferomonen bij de huisvlieg als lokstof

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Seksferomonen bij de huisvlieg

De huisvlieg (Musca domestica) bezorgt mens en dier veel overlast. Hij kan maag- en darmziekten overbrengen en zelfs tyfus, cholera en tbc veroorzaken. Nico Noormans onderzoek richtte zich op de rol van signaalstoffen (feromonen) op het gedrag van de huisvlieg. Hij vroeg zich vooral af of zijn onderzoek een bijdrage kon leveren aan het milieuvriendelijk bestrijden van vliegen. Eerder onderzoek had al laten zien dat op het lichaam van de vrouwelijke huisvliegen die in het laboratorium gekweekt zijn een feromoon aanwezig is dat seksueel gedrag bij de mannetjes opwekt, het zogenaamde (Z)- 9-tricoseen. Noorman wilde weten of dit ook geldt voor vliegen die in het wild voorkomen. Dat is niet helemaal het geval: het bleek dat de productie van het seksferomoon door vrouwelijke huisvliegen sterk bepaald wordt door omgevingsfactoren. Wilde vrouwtjesvliegen maken niets of heel weinig van het feromoon aan. Maar ook bleek dat wilde mannetjesvliegen het seksferomoon van de laboratoriumvliegen toch heel aantrekkelijk vinden. De stof kan dus wel als lokmiddel voor mannetjes dienen. Noorman ontdekte ook dat de wilde vrouwtjes bij het eileggen (ovipositie) een ovipositieferomoon afzetten dat andere zwangere vrouwtjes aanzet om ook hun eieren te gaan leggen. Dit feromoon zou kunnen worden gebruikt als lokstof voor zwangere vrouwtjes. Dat heeft dan het grote voordeel dat de bestrijding al kan beginnen bij het leggen van de eitjes./VS

Nico Noorman (Groningen, 1949) studeerde voor zoölogisch analist aan de HLO te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij vakgroep Dierfysiologie van de RUG in het kader van een NWO project.

Datum en tijd

dinsdag 26 juni 2001, 13.15 uur

Promovendus

N. Noorman, tel. (050)363 23 66, fax (050)363 23 31, e-mail: (n.noorman@biol.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Pheromones of the housefly. A chemical and behavioural study

Promotores

prof.dr. D.G. Stavenga en prof.dr. J.M. Koolhaas

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie