Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat Tumult: Natuurlijk groen en/of gecultiveerd groen?

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT WEEK 26

GROEN IN DE STAD
Natuurlijk groen en/of gecultiveerd groen?

Waar gaat een rozenperkje komen en waar mag de natuur haar gang gaan? De gemeente Utrecht wil in de komende jaren een heldere beheervisie voor het groen in de stad ontwikkelen. Het TUMULTdebat op 26 juni in de Lutherse Kerk levert de eerste aanzet.

Bij het beheer van de buitenruimte vindt steeds een afweging plaats tussen de technische waarde (onderhoud en duurzaamheid), de belevingswaarde, de gebruikswaarde (voor joggers, vissers en hondenbezitters) en de milieuwaarde (grondstoffenverbruik en ecologische waarde). Afhankelijk van de situatie ter plekke en de wensen van de inwoners wordt er op iedere plek een ander soort groen aangelegd. Op plekken waar het beeld het belangrijkste is zal het een rozenperkje zijn dat veel beheer vergt en elders, waar de natuur de voorrang krijgt,een bloemrijk grasland. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten in de stad. Over de grote lijn van de kwaliteit van het groen in de stad zal de discussie losbranden: gaat de voorkeur uit naar natuurlijk groen of gecultiveerd groen of beide? En waar moet welk groen komen? Dit kan voor iedere wijk in de stad een andere invulling hebben.

Onder leiding van Will Tinnemans, journalist, debatteren: Roel ter Horst, hoofd bureau Groenvoorzieningen Gemeente Veenendaal; Arie Koster, gepromoveerd op Openbaar groen op ecologische grondslag; Adriaan Geuze, landschapsarchitect Bureau West8 ; Berdie Olthof, senior landschapsarchitect Bureau H+N+S en Ronald Busman, co-rdinator Platform Utrecht se natuur- en milieugroepen (PLU)

Bij het debat zullen ook aanwezig zijn Jan van Zanen, wethouder Openbare Ruimte Gemeente Utrecht en Yet van den Bergh, wethouder Milieu, Groenuitleg Gemeente Utrecht Inleidingen van Christine Paris, stadsecoloog Gemeente Arnhem, en Arie Koster.

Mede mogelijk gemaakt door de Dienst Stadsbeheer, Gemeente Utrecht.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree vrij. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of (tumult@ision.nl) of

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie