Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

32 Miljoen voor zorgcentrum nieuwe stijl in regio Noordwijk

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
32 Miljoen voor ambitieuze bouwplannen Willem van den Bergh

Kans voor zorgcentrum nieuwe stijl in regio Noordwijk

NOORDWIJK, 26 juni 2001 - Ouders, medewerkers en cliënten van zorgcentrum Willem van den Bergh in Noordwijk zijn al een jaar samen met architect prof. Felix Claus ideeën aan het verzamelen en verwerken voor het 'wonen nieuwe stijl' op het terrein. Tegelijkertijd is de directie ook in onderhandeling met gemeenten voor woon- en werklocaties in de regio. Nu kan voor beide ontwikkelingen groen licht worden gegeven, want het ministerie van VWS heeft hiervoor in totaal ruim 32 miljoen gulden beschikbaar gesteld.

Concreet heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toestemming gegeven voor de bouw van 74 plaatsen voor wonen en dagbesteding in de gezondheidsregio Leiden en de bouw van 121 plaatsen voor wonen op het omvangrijke terrein aan de Zwarteweg in Noordwijk. Er is een belangrijke voorwaarde: bij de Willem van den Bergh, onderdeel van de 's Heeren Loo Zorggroep, moet 'omgekeerde integratie' plaatsvinden. Dat betekent dat op een deel van het terrein straks ook huizen moeten worden gebouwd waar mensen zonder verstandelijke beperking kunnen wonen. Het idee is dat er een woonwijk ontstaat waarin mensen met en zonder beperkingen elkaars buurman kunnen zijn. De toestemming voor het bouwen in de regio is een voortzetting van het ingezette beleid om cliënten de mogelijkheid te geven zich verder te ontplooien in een eigen huis buiten het instellingsterrein en een dagbesteding te vinden in een echte werkomgeving. Er zijn al huizen in Noordwijk, Katwijk, Oegstgeest, Voorhout en Hillegom en onlangs opende het nieuwe werkcentrum op het industrieterrein 's Gravendijck in Noordwijk zijn deuren. De directie van de Willem van den Bergh heeft al overeenstemming bereikt met de gemeenten Noordwijk en Katwijk voor woningen voor dertig cliënten.

Ouders betrokken

In een toekomstvisie heeft de Willem van den Bergh neergelegd dat in 2010 500 cliënten niet meer op het Willem van den Bergh-terrein wonen en 450 wel. Nu is die verhouding nog 250 tegen 650. Sommige ouders zijn huiverig voor die ontwikkeling, omdat ze bang zijn dat hun kind verplicht buiten het terrein zou moeten wonen of omdat ze vrezen dat er niet zal worden geïnvesteerd in de 'achterblijvers'. De keuzevrijheid van de cliënt blijft echter altijd voorop staan en de geplande nieuwbouw op het terrein laat zien dat de huizen hier hetzelfde kwaliteitsniveau krijgen als de huizen buiten.

De ouders van de 121 cliënten die straks in een nieuwe woning op het terrein komen te wonen, zijn vanaf het eerste moment betrokken bij het ontwerp van de woningen. Ook groepsbegeleiders en cliënten denken mee over wonen op maat. Dat resulteert in onorthodoxe discussies over de ruimte die de ene cliënt wel en de andere niet nodig heeft. (vervolg op pagina 2)

Een voorbeeld: samen is besloten dat voor een groep cliënten die slecht tegen veel 'prikkels' kan, de huiskamer kleiner kan worden omdat ze daar toch niet graag komen. In ruil daarvoor is de eigen - prikkelarme - kamer weer wat groter.

Architect Felix Claus

Deze discussies worden geleid door prof. dr. Felix Claus, de architect die faam heeft verworven met het Amsterdamse IJburg-project. Zijn betrokkenheid bij 'Willem van den Bergh nieuwe stijl' staat garant voor een doordachte architectuur. Directeur Durk Kooistra licht de keuze voor Claus toe: "De vormgeving is vaak een ondergeschoven kindje geweest op instellingsterreinen: als het maar functioneel was. Maar ik vind dat cliënten recht hebben op een mooi huis in een fraaie wijk. En ook staat de betrokkenheid van Felix Claus garant voor de totstandkoming van een woongebied waar mensen van buitenaf ook graag zullen willen wonen."

Recordtempo

De Willem van den Bergh verwacht na de zomervakantie de eerste schetsen van de nieuwbouw op het terrein te kunnen presenteren. De hele procedure is volgens Kooistra in een 'recordtijd' doorlopen: ruim een jaar geleden liet hij als nieuwe directeur een geplande verbouwing van een verouderd paviljoen stop zetten en diende terstond een aanvraag voor vervangende nieuwbouw in. Meestal gaan er dan jaren overheen, maar in dit geval heeft VWS al na een jaar haar akkoord gegeven.

's Heeren Loo Zorggroep

De veranderingen op de Willem van den Bergh passen in het streven van de 's Heeren Loo Zorggroep om vanuit al haar zorgcentra in het land verstandelijk beperkte mensen de kans te geven - veel meer dan nu al het geval is - echt onderdeel te zijn van de maatschappij. Over dit onderwerp - community care - organiseert de zorggroep op 28 en 29 juni een nationaal congres in Soestduinen.

Informatie voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie