Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage PvdA aan algemeen overleg over inplementatie Euro

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 juni 2001

BIJDRAGE VAN FERD CRONE (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG OVER DE IMPLEMENTATIE VAN DE EURO (E-DAY)

Rapport Algemene Rekenkamer (ARK)

Het ARK-rapport gaat over de voortgang van de invoering van de euro bij de overheid en gemeentes. Volgens de ARK heeft de minister het invoeringsproces op hoofdlijnen goed op orde. Wel zou de minister nog moeten zorgen voor noodscenario's, mochten er zich in december en januari tijdens de omwisseling en de distributie van munten en bankbiljetten calamiteiten voordoen. Wat is de stand van zaken?

Ten aanzien van de eurovoorbereiding op decentraal niveau in de bijstand- en de huursubsidiesector stelt de ARK vast dat die onvoldoende is.

De ARK heeft geconstateerd de voorbereiding door het ministerie van SZW ten aanzien van de bijstandsuitkeringen goed verlopen. Echter de gemeenten lopen sterk achter op de planning. Volgens de ARK zou het ministerie haar optreden in de richting van gemeenten aanzienlijk moeten versterken. Hoe is op dit moment de voortgang?

Ten aanzien van de uitvoering van de huursubsidiewet acht de ARK de activiteiten van het ministerie van VROM onvoldoende. Het ministerie beschikt niet over goede informatie over de voorbereiding op eurogebied bij de gemeenten en woningcorporaties. Gaarne stand van zaken op dit moment.

De ARK heeft in haar onderzoek vastgesteld dat het ministerie van Financiën, op een enkel punt na, goed op weg is bij de voorbereiding op de komst van de chartale euro per 1 januari 2002. Wel zijn er nog enkele tekortkomingen op het gebied van de distributie en de omwisseling. Gezien de grote achterstand in de euro-invoering bij met name het mkb is het noodzakelijk om het risico van het onvoldoende uitvoering kunnen geven aan het omwisselscenario begin januari 2002 te minimaliseren. Gaarne stand van zaken.

Stand van zaken implementatie Euro

Er komen kritische geluiden uit de ondernemerswereld over de invoering van de Euro. Een aantal voorbeelden.


* Het MKB bijvoorbeeld maakt zich grote zorgen over de pincapaciteit van de pinautomaten vanaf 1 januari 2002. Nu al lijkt het aantal storingen toe te nemen. Kan de minister garanties geven dat op 1 januari de pinautomaten niet overbelast raken. Wie draait er voorop als het straks onverhoopt mis gaat?

* Voorts is de prijs per pin nog steeds te hoog. Die is nog net zo hoog als tien jaar gelden terwijl het aantal transacties natuurlijk enorm is gestegen. Wanneer komt de commissie-Wellink met een advies?
* Hoe staat het met de ombouwkosten? De minister heeft nog steeds geen toezegging gedaan over de hogere zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek. Komt dat wel goed?

* Ondernemers hebben in januari 2002 veel meer wisselgeld in huis. Een aantal verzekeraars heeft inmiddels toegezegd het verzekerde geldbedrag te verdubbelen zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen. Echter zijn de voorwaarden hiertoe wel duidelijk. Moet het geld in de kluis liggen. Wat als het er niet in past.

* Voor de introductie worden er bijna 9 miljoen zakjes met 25 gulden aan euromunten verspreid. De banken en 10% van de winkels zullen via de waardetransporteurs bevoorraad worden. Maar hoe zit het met die andere 90%? En waar kan je het bestellen?

* De supermarkten hebben te kennen gegeven te weigeren als 'grenswisselkantoor' te fungeren. Er wordt gevreesd voor tekorten aan wisselgeld en enorme rijen bij de kassa's. Kan de minister hier iets over zeggen?

* De vereniging van Europese warenhuisketens vreest dat de omschakeling naar de euro op 1 januari 2002 een ware chaos wordt wegens een schrijnend tekort aan nieuwe euromunten en biljetten. Gaarne reactie van de minister. Is dat probleem in andere EU-landen niet veel groter dan bij ons en gaan ze daar dan niet toch de druk op FL (schuttingwoord) opvoeren?

Over de inflatie blijft de minister veel te optimistisch. Meer dan wie ook. Natuurlijk, concurrentie beperkt voor sommigen de markt. Maar neem nu de nieuwe postzegel. die 85 cent wordt en 39 Eurocent, terwijl de zuivere berekening uitkomt op 38.57 Eurocent. Is dat een goede afronding, van .57 naar boven? Zo ja, dan is het toch inflatie: het kost meer dan 1% extra! Is dit weer zo'n monopolist, zelfs semi-overheid, die het amendement Crone/Giskes negeren: we zouden toch afronden in het voordeel van de burger!

De consumentenbond blijft toch ook verontrust, er zijn bloopers genoeg op hun schandpaal.

Over het zwarte geld is de minister weer laconiek, maar hij geeft in antwoord op mijn vragen wel toe dat er meet 1000 en 250 biljetten bij de DNB binnenkomen. Het zwarte geld wordt dus nu wel in gewisseld en met grote aantallen. Het gaat via de aannemers (er wordt weer meer geklust) en via banken. Maar de minister geeft nog steeds geen cijfers over toename van het aantal MOT-meldingen bij de banken. Kunnen wij die alsnog krijgen?

En is de minister echt zo laconiek? Natuurlijk, het levert extra inkomsten op (via de belastingen en sociale lasten van de aannemers die producten kopen) maar het blijft deels zwart en dus ontduiking.

Ik vind dat de minister hiervan meer moeten kunnen analyseren en verklaren, hij moet zich krachtiger opstellen en kapitaalvlucht voorkomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie