Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag tweede zitting van de Gezamenlijke Raad EU-Chili

Datum nieuwsfeit: 26-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Union
Zoek soortgelijke berichten
European Union

EU - Chile : 2nd Joint Council Press Release: Luxembourg (26-06-2001) - Press: 254 - Nr: 10232/01


Luxemburg,
26 juni 2001

10232/01 (Presse 254)

(OR. en)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

TWEEDE GEZAMENLIJKE RAAD EU-CHILI

Luxemburg, 26 juni 2001

GEZAMENLIJKE MEDEDELING AAN DE PERS

Op 26 juni 2001 is de tweede zitting van de Gezamenlijke Raad EU-Chili gehouden. De zitting werd voorgezeten door de Zweedse minister van Handel, de heer Leif Pagrotsky, als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De Chileense delegatie werd geleid door de minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Soledad Alvear. De Commissie werd vertegenwoordigd door de heer Guy Legras, directeur-generaal voor buitenlandse betrekkingen.

Tijdens die tweede zitting heeft de Gezamenlijke Raad het reglement van orde van de Gezamenlijke Raad en van het Gemengd Comité goedgekeurd.

De Gezamenlijke Raad heeft zijn besprekingen grotendeels gewijd aan de toekomstige associatieovereenkomst tussen de EU en Chili. De partijen bespraken de huidige stand van de onderhandelingen en de volgende fase die op 1 juli 2001 van start zal gaan met onderhandelingen over tarieven en diensten.

De partijen lieten zich positief uit over de vier onderhandelingsronden die tot dusver hebben plaatsgevonden. De Gezamenlijke Raad benadrukte opnieuw dat de bedoeling van die overeenkomst is een associatie tussen de partijen tot stand te brengen met zeer uiteenlopende doelstellingen die alle aspecten van hun politieke, economische, commerciële en samenwerkingsbetrekkingen bestrijken.

De EU nam nota van de wens van Chili om deze onderhandelingen snel te doen vorderen en af te sluiten voor de top in Madrid in mei 2002.


*


* *

De EU- en de Mercosur-ministers hebben - in het kader van de politieke dialoog - ook een gezamenlijke vergadering gehouden met Chili om de ontwikkeling van het integratieproces in beide regio's, de huidige situatie en de toekomstige uitdagingen te bespreken. Daarbij ging hun bijzondere aandacht uit naar de tweede top in Madrid. In dat verband kwamen de partijen overeen om in het kader van die top bijeen te komen op het niveau van de staatshoofden en regeringsleiders. Andere politieke onderwerpen die ter sprake kwamen waren onder meer: recente ontwikkelingen in Latijns-Amerika (vredesproces in Colombia en Top van Quebec); recente ontwikkelingen in de EU (uitbreiding en Top EU-VS); Tweede Top EU-Latijns-Amerika/Caribisch gebied (Madrid, mei 2002); conflictpreventie en crisisbeheersing.

De ministers van de EU, Mercosur en Chili namen met tevredenheid nota van de resultaten van het werk dat tijdens de vergadering van hoge ambtenaren verricht werd met betrekking tot het voorstel van Mercosur, Chili en Bolivië van 23 februari 2000 voor het "Actieprogramma voor politieke samenwerking, waarin de voornaamste gebieden van interregionale samenwerking en de op die gebieden vereiste maatregelen geschetst worden; het betreft onder meer vrede en stabiliteit, crisispreventie en maatregelen gericht op het scheppen van vertrouwen en veiligheid alsook de bescherming van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat.

De volgende zitting van de Gezamenlijke Raad wordt volgend jaar gehouden. De precieze datum zal langs diplomatieke weg vastgesteld worden.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie