Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat in Amsterdam 'Nederland en de slavenhandel'

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

27 juni 2001 De Balie
Grote Zaal
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam

Op 27 juni organiseert het Humanistisch Verbond in samenwerking met het 30 juni/1 juli comité Nederland , Stichting Hivos en Stichting de Balie een debat in Amsterdam onder de titel: Nederland en de slavenhandel: herdenken of vergeten? Aan de vooravond van de herdenking door de Surinaamse gemeenschap van de afschaffing van de slavernij wordt gediscussieerd over het verbreden van nationaal besef rond deze gedenkdag, over de betekenis van herdenking, over gebrekkig/vals historisch bewustzijn en het belang van de erkenning van het verleden voor het heden.

In Suriname wordt de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 jaarlijks herdacht. Nu ca een kwart miljoen Surinamers en Antillianen in Nederland wonen gebeurt dit de laatste jaren ook in Nederland met name vanuit de Surinaamse gemeenschap steeds meer. Velen van hen ervaren dat de geschiedenis van de slavernij nog steeds van invloed is op hun maatschappelijk functioneren en hun positie in de Nederlandse maatschappij. Hoe ervaren zij de slavernij geschiedenis? (Hoe) willen zij die herdenken? Welk soort erkenning wordt gevraagd? Excuses, herstelbetalingen, een slavernijmuseum, een nationaal monument? En hoe zit het met de rest van Nederland? Is het belangrijk dat een breed publiek erkent wat de voorouders van (voormalig) Rijksgenoten is aangedaan en wat dat nog tot op de dag van vandaag voor invloed heeft op de nakomelingen? En wordt het ook voor autochtone Nederlanders zelf niet eens tijd dat dit deel van de geschiedenis niet langer onder het tapijt geveegd wordt? Hoe belangrijk is erkenning en herdenking van de geschiedenis in het algemeen?

Een nationaal monument is op komst. Maar tot een breed gedragen nationale herdenking lijkt het voorlopig niet te komen. Het onderwijs, de wetenschap en de media tonen nauwelijks belangstelling. Komt dit doordat het leed van de slaven zich niet op vaderlandse bodem maar ver weg afspeelde? Of is het omdat autochtone Nederlanders hier de onderdrukkers en niet de onderdrukten waren? Willen autochtone Nederlanders zich alleen feiten herinneren waar ze trots op kunnen zijn en weten ze slecht om te gaan met dat wat we vanuit onze huidige normen en waarden uiterst laakbaar vinden? Waarom zijn deze zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis geen onderdeel van het nationaal historisch besef? Zou dat moeten veranderen en zo ja, hoe breng je dat teweeg?

Het discussiepanel bestaat uit: Cynthia McLeod, schrijfster over de Surinaamse geschiedenis, Winston Kout, voorzitter 30 juni/1juli comité Nederland, Gert Oostindie, hoogleraar Caraibische Studies aan de Universiteit Utrecht en Elsbeth Etty, NRC columniste. Het debat wordt geleid door John Jansen van Galen

Plaats: De Balie, Grote Zaal, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam Tijd: 27 juni, 20.00 - 22.00 uur
Kosten: fl 10,-/ 7,50 CJP, Stadspas
Reserveren: De Balie 020-5535100, ma t/m vr van 14.00 - 20.00 uur, en za van 17.00 - 22.30 uur. Kassa open van 17.00 tot 20.30 uur. Reserveringen vervallen een half uur voor aanvang

Last update: 18-06-01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie