Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DSM bouwt tweede fabriek voor Dyneema UD in Greenville (VS)

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: DSM
Zoek soortgelijke berichten
DSM

27 juni 2001

DSM bouwt tweede fabriek voor Dyneema UD in Greenville, NC (VS)

DSM High Performance Fibers gaat in de Verenigde Staten een tweede fabriek voor Dyneema Uni-Directional (UD) bouwen. De nieuwe fabriek, die werk zal bieden aan zo'n 20 mensen, wordt gevestigd in Greenville (North Carolina) op de locatie van DSM Catalytica Pharmaceuticals, een DSM business unit die fijnchemicaliën produceert voor de farmaceutische industrie. Dyneema UD is een lichtgewicht materiaal op basis van de supersterke Dyneema-vezel dat gebruikt wordt voor persoonlijke ballistische beschermingsmiddelen, bepantsering van voertuigen en vele andere speciale toepassingen. De nieuwe fabriek krijgt een capaciteit van circa 600 ton per jaar, afhankelijk van de productmix, en zal in het laatste kwartaal van 2001 in bedrijf gaan.

Dyneema-vezel en Dyneema UD: voortdurende uitbreiding

De vraag naar Dyneema-vezels (toegepast in touwen, netten, enz.) en Dyneema UD (ballistische bescherming) vertoont een zeer sterke groei. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, is een uitbreiding van de productiecapaciteit nodig. DSM's productiecapaciteit voor Dyneema-vezels op de locatie in Heerlen wordt momenteel uitgebreid door debottlenecking van de drie bestaande productielijnen en de bouw van een nieuwe fabriek. In 2002 zal de totale capaciteit op de locatie in Heerlen toegenomen zijn tot 2600 ton per jaar.

De plannen voor de bouw van een vijfde vezelfabriek is door de grote vraag naar Dyneema-producten in een stroomversnelling geraakt. DSM wil in 2002-2003 in de VS een vijfde fabriek voor Dyneema-vezels bouwen. Deze fabriek zal naar verwachting werkgelegenheid bieden aan zo'n 100 mensen, afhankelijk van de capaciteit.

De bouw van de tweede fabriek voor Dyneema UD in de VS betekent een verdubbeling van de productiecapaciteit voor dit materiaal, dat wordt toegepast in kogelwerende vesten, militaire helmen en lichtgewicht bepantsering voor voertuigen. De productie hier is vooral bedoeld voor de markt in de VS, Canada en Latijns-Amerika. Zolang er in de VS nog geen Dyneema-vezel vervaardigd wordt, zal dit materiaal aangeleverd worden vanuit de Dyneema-vezelfabrieken in Nederland.

Nauwe samenwerking met DSM Catalytica Pharmaceuticals

"We vinden het fantastisch dat onze collega's van DSM High Performance Fibers zich bij ons gaan vestigen op de locatie in Greenville," zegt Michael Thomas, directeur van DSM Catalytica Pharmaceuticals. "Vorig jaar kwamen wij bij de DSM-familie en we zijn er trots op dat DSM High Performance Fibers besloten heeft om hun eerste fabriek in de VS op onze locatie te bouwen. Dit geeft aan dat we echt deel uitmaken van de DSM-familie. Het staat nog niet vast waar de toekomstige fabriek voor de productie van Dyneema-vezels in de VS komt, maar ik heb Pieter Greidanus, directeur van DSM High Performance Fibers, een veelbelovende locatie laten zien vlakbij de plek waar de fabriek voor Dyneema UD komt."
Pieter Greidanus is ook opgetogen over de locatie in Greenville: "Dankzij de aanwezige infrastructuur en de beschikbare ruimte kunnen we hier snel een Dyneema UD productielijn bouwen. We verheugen ons op de samenwerking met onze collega's van DSM Catalytica en we gaan zeker ook kijken of deze locatie geschikt is voor de toekomstige vezelfabriek van Dyneema in de VS."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie