Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOS blikt terug op Olympische Spelen 1968

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NOS
Zoek soortgelijke berichten
NOS


NOS blikt terug op Olympische Spelen 1968
20-06-01
NOS-Studio Sport zendt op woensdag 27 juni de tweede Sport in Beeld-documentaire uit (Nederland 2, 20.30-22.00 uur). Deze zal terugkijken op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-City. Deze 19e zomerspelen waren omstreden, onder andere door de grote hoogte (2240 meter) waarop de atleten zich met elkaar moesten meten en doordat het Internationaal Olympisch Comité had besloten om Zuid-Afrika weer toe te laten treden tot de Olympische beweging. Veertig andere Afrikaanse landen dreigden hierop de Spelen te boycotten. Ook vanuit de Verenigde Staten dreigde een boycot. De donkere atleten suggereerden om de Spelen te boycotten als reactie op de behandeling van de Afro-Amerikanen in de VS. Dit protest kwam ook tot uiting bij de medailleceremonie van de honderd meter voor mannen. De nummers één en drie (respectievelijk de donkere Amerikanen Tommie Smith en John Carlos) hielden bij het spelen van hun nationale volkslied een zwartgehandschoende vuist in de lucht (Black Power groet).
Ook een aantal Nederlandse atleten, die in 1968 deelnam aan de spelen, komt aan het woord. Onder meer zijn dit Ada Kok (goud op zwemmen), Jan Wienese (goud op roeien skiff) en Maria Gommers (brons 800 meter atletiek).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie