Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Falend ondernemerschap oorzaak veel faillissementen

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kamer van Koophandel Middelburg
Zoek soortgelijke berichten
Kamer van Koophandel Middelburg

Falend ondernemerschap oorzaak veel faillissementen

Veel ondernemers die failliet gaan wijten dit aan omstandigheden buiten het bedrijf: te weinig vraag in de markt, hoge rente, nieuwe concurrenten en stijgende leveranciersprijzen. Maar volgens het onderzoeksinstituut EIM kan de schuldvraag ook bij de ondernemer zelf gelegd worden. Ondernemers die failliet gaan spelen te weinig in op de markt en op de concurrenten. Ze zijn vaak teveel vakman en te weinig ondernemer.

Uit het onderzoek naar de oorzaken van faillissementen blijkt dat vele ondernemers eigenlijk vakmensen zijn, die zich graag bezig houden met het inhoudelijke werk. Ze hebben echter nauwelijks belangstelling of capaciteiten voor andere aspecten van de bedrijfsvoering als verkopen of financiële verslaglegging. Zo zien ondernemers de jaarrekening vaak niet als een informatiebron, maar alleen als een verplicht stuk voor de belastingdienst.

Op zoek naar niches
MKB-bedrijven, met name starters, hebben moeite met het inschatten van marktkansen. Veel startende bedrijven kiezen niet voor duidelijk afgebakende markt, terwijl zij vooral de niches in de markt zouden moeten benutten. De manier waarop zij de markt willen bedienen is slecht doordacht en verhoogt de kans op falen van een onderneming. Een gedegen ondernemingsplan zou wat dat betreft kunnen helpen.

Groei vraagt (andere) organisatie
Sterk groeiende bedrijven weten uiteraard de marktkansen wel te benutten, anders zouden ze niet groeien. Maar zij hebben juist problemen met de interne organisatie. Bij de start kan nog worden volstaan met een simpel overleg als er personeel in dienst is. Wordt het bedrijf groter dan moeten verantwoordelijkheden en taken worden vastgelegd. Formele organisatieprocessen zijn dan noodzakelijk. Bij sommige bedrijven bleek het faillissement veroorzaakt te worden door deze gebrekkige organisatiestructuur.

Andere knelpunten voor de groeiende ondernemer blijkt al jaren het gebrek aan gekwalificeerd personeel te zijn. Ook financiële knelpunten spelen vaak een belangrijke rol.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie