Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scholieren bij waterhappening Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Scholieren bij waterhappening Nijmegen

Zes Nijmeegse scholieren zijn - als vertegenwoordigers van de toekomstige Nijmegenaren - op 27 juni aanwezig bij een waterhappening in Nijmegen. Dan is de grondige schoonmaak van een monumentale stadsvijver (Kronenburgerpark) gereed en zetten gemeente Nijmegen en de 7 andere waterpartners hun handtekening onder het Waterplan Nijmegen. De happening vindt plaats tussen 12.00 en 14.00 uur, deels bij de vijver in het park en deels in het stadhuis.

De 6 scholieren zijn dezelfde die ruim 2 jaar geleden ook al aanwezig waren bij de ondertekening van een intentieverklaring om te komen tot het waterplan. Sindsdien is ieder jaar verslag uitgebracht aan hen over de vorderingen en dat zal de komende jaren blijven gebeuren. Op 27 juni kijken ze niet alleen toe, maar hebben ook een actieve rol. Zij zullen de vijver op 27 juni voorzien van een aantal waterplanten en waterdieren die moeten zorgen voor een ecologisch evenwicht, waardoor de vijver die kort geleden weer is gevuld met schoon water ook op den duur schoon blijft. Neptunes zal - als hoeder van het water op aarde - de scholieren aanwijzingen geven en toezien op een goede gang van zaken.

De komende jaren zullen in Nijmegen vele projecten voor een duurzamer waterbeheer worden uitgevoerd. De schoonmaak van de stadsvijver is hiervan een van de voorlopers. Wat heel veel aandacht zal krijgen is bijvoorbeeld het afkoppelen (= regenwater niet langer via het riool afvoeren maar gebruiken om het grondwater aan te vullen of het open water te verversen). De pas schoongemaakte vijver zal dan ook ververst gaan worden met regenwater van gebouwen in de omgeving van het park.

Het geheel aan concrete plannen en minder concrete ideeën over hoe burgers en instanties samen de komende 15 jaar in Nijmegen op een duurzame manier met het water kunnen omgaan, zijn bijeen gebracht in het Waterplan Nijmegen. Dat wordt op 27 juni - onder toeziend oog van de scholieren - ondertekend door de gemeente Nijmegen en 7 instanties (zie onder) die iets met water van doen hebben. Het plan is tot stand gekomen in nauw overleg met de inwoners van Nijmegen.

De ondertekening van het Waterplan is niet het begin van "anders" omgaan met water, want dit is in Nijmegen in steeds sterke mate al jaren gaande. Het Waterplan kan gezien worden als de formele start van iets dat al in beweging was. Het is een ambitieus plan, dat opvalt door de brede aanpak, de goede uitwerking van de samenwerking met bewoners en een goed uitvoeringsprogramma. Een belangrijke financiële impuls is een besparing geweest van f 30 miljoen die gemeente en zuiveringsschap door een inventieve samenwerking hebben kunnen bereiken. Dit bedrag wordt nu ingezet voor de uitvoering van het waterplan.

Programma
Vertegenwoordigers van de 8 waterpartners en de zes kinderen komen om 12.00 uur aan in het Kronenburgerpark voor een feestelijke heropeningvan de vijver. Hiervoor zijn ook uitgenodigd de 18 partijen die samen het Platform Kronenburgerpark vormen. Zij hebben een belangrijke rol gespeeld het plan voor de opknap van de vijver en het park. Om 13.00 uur start op het Stadhuis de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de 8 waterpartners, waarbij Nijmegen is vertegenwoordigd door de Burgemeester.

De partijen die op 27 juni het waterplan ondertekenen zijn: Gemeente Nijmegen, zuiveringsschap Rivierenland, polderdistrict Groot Maas en Waal, polderdistrict Betuwe, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat directie Oost Nederland, Nuon Water, Waterbedrijf Gelderland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie