Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publiek debat in Amsterdam over Nederlandse slavenhandel

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT / UITNODIGING
Op 27 juni a.s.organiseren het Humanistisch Verbond en Hivos in samenwerking met het '30 juni/1 juli comité Nederland' en 'Stichting de Balie' een publiek debat in Amsterdam onder de titel:

'Nederland en de slavenhandel: herdenken of vergeten?'

Aan de vooravond van de herdenking door de Surinaamse gemeenschap van de afschaffing van de slavernij wordt gediscussieerd over het verbreden van nationaal besef rond deze gedenkdag, over de betekenis van herdenking, over gebrekkig/vals historisch bewustzijn en het belang van de erkenning van het verleden voor het heden.

Meer dan een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog herdenken we in Nederland nog altijd jaarlijks haar slachtoffers. Van de geschiedenis moet geleerd worden vinden we met z'n allen. Ook met het oog op het beschermen van de mensenrechten in het heden. Bovendien is herdenking van groot belang voor de verwerking van slachtoffers en nabestaanden, ook in de generaties na hen.

Het is opmerkelijk dat de herdenking op 1 juli van een ander dramatisch deel van de nederlandse geschiedenis, namelijk drie eeuwen van slavenhandel en slavernij, vooralsnog nauwelijks aandacht krijgt. Zonder overigens divers leed met elkaar te willen vergelijken.

In Suriname wordt de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 jaarlijks herdacht. Nu ca een kwart miljoen Surinamers en Antillianen in Nederland wonen gebeurt dit de laatste jaren ook in Nederland met name vanuit de Surinaamse gemeenschap. Velen van hen ervaren dat de geschiedenis van de slavernij nog steeds van invloed is op hun maatschappelijk functioneren en hun positie in de Nederlandse maatschappij.

Maar hoe zit het met de rest van Nederland? Is het belangrijk dat zij erkennen wat de voorouders van (voormalig) Rijksgenoten is aangedaan? En wordt het niet eens tijd dat dit deel van de geschiedenis niet langer onder het tapijt geveegd wordt?
Een nationaal monument is op komst. Maar tot een breed gedragen nationale herdenking lijkt het voorlopig niet te komen. Het onderwijs, de wetenschap en de media tonen nauwelijks belangstelling. Komt dit doordat het leed van de slaven zich niet op vaderlandse bodem maar ver weg afspeelde? Of is het omdat autochtone Nederlanders hier de onderdrukkers en niet de onderdrukten waren? Willen we ons alleen feiten herinneren waar we trots op kunnen zijn en weten we slecht om te gaan met dat wat we vanuit onze huidige normen en waarden uiterst laakbaar vinden?

Waarom zijn deze zwarte bladzijden uit de nederlandse geschiedenis geen onderdeel van het nationaal historisch besef? Zou dat moeten veranderen en zo ja, hoe breng je dat teweeg?

DATUM:
woensdag 27 juni 2001
PLAATS:
De Balie, Grote Zaal, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam TIJD:
20.00 - 22.00 uur
RESERVEREN:
De Balie, tel. (020) 55 35 100, ma t/m vr van 14.00 - 20.00 uur, en za van 17.00 - 22.30 uur. Kassa open van 17.00 tot 20.30 uur. Reserveringen vervallen een half uur voor aanvang
Noot voor de pers:
Nadere informatie bij het Humanistisch Verbond, Paulien Boogaard (Projecten), bereikbaar maandag, donderdag, vrijdag van 10.00-15.00u. mailto:p.boogaard@lb.humanistischverbond.nl
Tel.(020) 521 90 00 of
Annemarie Rohlfs (Communicatie),
(di t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur)
tel. (020) 521 90 34
mailto:a.rohlfs@lb.humanistischverbond.nl
of mailto:info@humanistischverbond.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie