Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LC Congres 'Op Nieuwe Gympen' in Den Helder

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

LC Congres 'Op Nieuwe Gympen' in Den Helder:
De sport als spelbepaler in het onderwijs

DORDRECHT - 12 juni 2001 - Op 27 en 28 juni aanstaande vindt in gastgemeente Den Helder het jaarlijkse congres plaats van LC, Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie.
Tijdens dit congres, dat in het teken staat van Sport & Onderwijs, wordt onder meer een visie presenteren om de bewegingsarmoede bij de schooljeugd structureel tegen te gaan. Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Sport) zal haar visie geven over de kansen en mogelijkheden van een goede samenwerking tussen sport en onderwijs. Bovendien maakt LC de resultaten bekend van een onderzoek naar de toekomst van gymnastieklokalen.

De laatste twintig jaar is de ontwikkeling van het bewegingsonderwijs door bezuinigingen achterop geraakt. Nu gaat het Nederland echter economisch voor de wind en komt er gelukkig steeds meer maatschappelijke en politieke aandacht voor de kwaliteit van onderwijs en sport. Reden te meer voor gastgemeente Den Helder en LC om tijdens het jaarlijkse LC-Congres het thema Sport & Onderwijs centraal te stellen.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de schoolgaande jeugd te weinig beweegt. Een negatieve tendens die het onderwijs, de sport en de lokale overheid willen doorbreken. Tijdens het congres zullen de betrokken organisaties KVLO, NOC*NSF, JiB, NISB en LC een visie presenteren om de bewegingsarmoede bij de schooljeugd structureel tegen te gaan. Daarnaast is aan staatssecretaris van Sport, Margo Vliegenthart, gevraagd een prikkelende inleiding te verzorgen, die naar verwachting voeding geeft aan een debat over het thema 'sport en onderwijs'. Een debat dat geleid wordt door dagvoorzitter Annette van Trigt.

De roep om innovatie van het bewegingsonderwijs en de daarvoor te gebrui-ken faciliteiten wordt steeds luider. Voor LC is deze ontwikkeling aanleiding geweest om een onderzoek te starten naar het gebruik en het toekomstperspectief van de duizenden gymloka-len in ons land. Tijdens het LC-Congres 2001 worden de resultaten van dit landelijke onderzoek gepresen-teerd. Daarnaast wordt zowel in het plenaire gedeelte, als in de diverse workshops, uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van het (bewegings)onderwijs in relatie tot de sport. Nieuwe visies en praktijkvoorbeelden komen in een afwisselend programma aan de orde.

Programma

woensdag 27 juni 2001

09.30 - 10.30 Ontvangst in schouwburg De Kampanje 10.30 - 10.35 Welkomstwoord door J.M. Staatsen, burgemeester van Den Helder
10.35 - 10.50 LC Jaarrede door F. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van LC
10.50 - 11.20 Presentatie door dr. ir. H. van der Poel van de Katholieke Universiteit van Brabant over het LC-onderzoek naar de toe--komst van het gymnastieklokaal
11.20 - 11.45 Koffiepauze
11.45 - 12.00 Opening van het debat door staatssecretaris M. Vliegenthart (VWS)
12.00 - 12.10 Korte inleiding van R. Vreeman, bestuurslid NOC*NSF, over het manifest 'Nederland Sportland'
12.10 - 13.00 Debat 'Sport en Onderwijs' onder leiding van dagvoorzitter Annette van Trigt
13.00 - 13.05 Presentatie visie door vertegenwoordigers van LC, NOC*NSF, KVLO, JiB en NISB
13.05 - 14.00 Lunch

Na de lunch kunnen de congresdeelnemers op diverse locaties in Den Helder diverse workshops bijwonen. Zij kunnen kiezen uit een van de vier workshops. Naast landelijke organisaties als NISB, JiB en KVLO, zullen ook lokale en regionale vertegenwoordigers uit de sport en het onderwijs tijdens deze workshops een belangrijke bijdrage leveren.

Tweede congresdag
Op donderdag 28 juni kunnen de deelnemers een keuze maken uit een van de drie excursies; naar de Koninklijke Marine, het Fort Kijkduin of het Golf en Beachresort -Ooghduy-ne in Julianadorp aan Zee. Tijdens deze excursies toont Den Helder enkele lokale initiatieven op sport- en recreatiegebied.

Informatie
Heeft u nog vragen over het LC Congres 2001, dan kunt u bellen met Dick van der Weide van het organisatiecomite LC Congres Den Helder, hij is bereikbaar op tel. (0223) 68 47 26. U kunt ook e-mailen: (info@sportservicedenhelder.nl)

Achtergrondinformatie LC

LC Nederlands Instituut voor lokale Sport & Recreatie behartigt de belangen van alle sportieve burgers in Nederland. Hiervoor werken we samen met wethouders en beleidsmakers van Nederlandse gemeenten, managers en exploitanten van alle openbaar toegankelijke zwembaden en leisure accommodaties en vertegenwoordigers van gerenommeerde bedrijven. Samen met hen willen wij sport en recreatie bereikbaar, toegankelijk en betaalbaar houden voor iedereen.
Daarom vraagt LC continue aandacht voor:

* ruimte om voorzieningen te realiseren;

* het beschikbaar stellen van middelen en instrumenten om integraal lokaal sport- en recreatiebeleid te ontwikkelen.

* Daarvoor werken we aan:

* het onderhouden en uitbouwen van een sterk netwerk;
* het ontwikkelen van visie, kennis en kwaliteit op de beleidsterreinen sport en recreatie.

* Wij doen dat door:

* het creeren van debat;

* het organiseren van overleg;

* het (laten) verrichten van onderzoek;

* het adviseren en doorverwijzen;

* en informeren met publicaties en een eigen website (www.lc.nl).
Wilt u meer informatie?
Neem dan contact op met:
LC Nederlands Instituut voor lokale Sport & Recreatie Ben Moonen
Postbus 1087, 3300 BB Dordrecht.
Tel. (078) 613 86 77, fax (078) 614 42 39.
e-mail (ben.moonen@lc.nl)

Noot voor de pers: (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie