Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanbeveling versterking arbeidsmarktpositie overheid

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Aanbeveling versterking arbeidsmarktpositie overheid- en onderwijssector

Samen bevorderen dat de overheid een aantrekkelijke werkgever is voor de honderdduizenden ambtenaren, die dagelijks hun onmisbare bijdrage leveren aan het functioneren van de samenleving. Dat willen organisaties van werkgevers en werknemers bij de overheid, verenigd in de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid (ROP). Zij doen aanbevelingen aan hun achterban in de verschillende overheids- en onderwijssectoren om de arbeidsmarktpositie te versterken.

Uitgangspunt voor de ROP is de bezinning door de overheid op haar positie als aantrekkelijke werkgever. De ROP is van mening dat de arbeidsvoorwaarden van de overheid, op enkele - overigens belangrijke
- uitzonderingen na (specifieke knelpuntfuncties), de vergelijking met die in de marktsector kunnen doorstaan. De ROP vindt dat de overheid zich blijvend in moet zetten om een aantrekkelijke werkgever voor het zittende en nieuw personeel te zijn en te blijven. Daarbij is op onderdelen duidelijk verbetering nodig.

De ROP is voorstander van een verantwoorde loonontwikkeling, die is gebaseerd op de sociaal-economische mogelijkheden voor verbetering van arbeidsvoorwaarden. Deze mogelijkheden worden mede bepaald door de algemene sociaal-economische situatie, de sectorale ontwikkelingen en de ontwikkeling van de prijzen. Om de wervingspositie van de overheidssectoren op peil te houden is een marktconforme loonontwikkeling noodzakelijk. Op onderdelen is een inhaalslag nodig.

De ROP vindt het van doorslaggevend belang dat de overheids- en onderwijssectoren over voldoende financiële middelen beschikken om deze aanbeveling uit te kunnen voeren. Voor de kwaliteit van het overheidsapparaat is het immers essentieel dat de arbeidsvoorwaardenruimte van de overheid toereikend is om blijvend te kunnen investeren in de mensen die er werken.

Voor de uitoefening van vitale maatschappelijke functies vindt de ROP het essentieel dat overheid en het onderwijs motiverende werkgevers zijn in een wereld die voortdurend in verandering is. Om voor zittende en voor nieuwe werknemers aantrekkelijk te zijn, zal de combinatie van arbeidsinhoud, arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden in de ruimste zin van het woord, blijvend motiverend moeten zijn. De ROP is van mening dat een goed gedoseerde combinatie van maatregelen nodig is, waarbij de algemene loonontwikkeling en specifieke en inhoudelijke vernieuwing een goede balans vormen. Om maximaal effect te sorteren dienen de maatregelen de verschillende onderdelen van de overheid voldoende mogelijkheden te bieden om te differentiëren.

Meer informatie:
Namens de werkgevers (VSO): Henk Goulooze, voorlichter, tel: 070 373 8514
Namens de werknemers (SCO): Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 20432353

27 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie