Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LSVb vindt dat Hermans wetsvoorstel moet intrekken

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hermans moet wetsvoorstel intrekken

Utrecht, 27 juni 2001 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt dat Minister Hermans van Onderwijs de Tweede Kamer schoffeert door - tegen een motie in - voor te stellen dat zogenaamde topopleidingen topcollegegelden mogen vragen. In de volkskrant was vanochtend te lezen dat het collegegeld voor universitaire superopleidingen vijf keer zo hoog mag worden als dat voor gewone studies. De LSVb vindt dat een slecht plan en eist dat de minister de kamermotie over collegegelddifferentiatie volgt en dus zijn wetsvoorstel terugneemt.

Op 19 maart jl. heeft de gehele Tweede Kamer, uitgezonderd de VVD, zich uitgesproken tegen collegegelddifferentiatie. Dit taboe lijkt nu te zijn verdwenen, ondanks dat de minister in de studentenkamer van 6 april 2000 zélf nog benadrukte dat het differentiëren van collegegelden geen optie is. De LSVb vindt het onacceptabel dat Hermans in zijn wetsvoorstel Bachelor Master, dat vrijdag door het Kabinet naar de Raad van State is gestuurd, alsnog collegegelddifferentiatie voorstelt. "Hermans moet zijn beloftes nakomen en mag dus geen differentiatie van collegegelden toestaan", aldus Fransien van ter Beek, voorzitter van de LSVb. "Invoering van topcollegegelden is funest voor de toegankelijkheid, kwaliteit en diversiteit van het hoger onderwijs."

De minister verkoopt zijn voorstellen onder de noemer van grotere verscheidenheid in het hoger onderwijs. Dit is onzin. Als instellingen hun tarieven zelf mogen bepalen, dan leidt dit juist tot een verschraling van het opleidingenaanbod. Er ontstaat een eenzijdige fixatie op direct financieel rendement en concurrentie tussen opleidingen op basis van prijs in plaats van kwaliteit. Bovendien wordt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs beperkt. De financiële situatie van de student wordt bepalend voor zijn studiekeuze, niet de capaciteiten en wensen van de student. Dit leidt tot een tweedeling in het hoger onderwijs. Wie veel geld heeft kan ook in de toekomst makkelijk studeren wat hij wil. Wie dit voorrecht niet heeft, heeft pech gehad. Dit mag nooit het geval zijn. De LSVb wil juist een breed toegankelijk hoger onderwijs. Hierin moet iedereen zichzelf ten volste kunnen ontwikkelen, zodat Nederland zich ontwikkelt tot een - mede door het Kabinet gepropageerde - kennismaatschappij.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie