Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil Kameronderzoek sale and lease back elektriciteit

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA wil Kameronderzoek naar lease-constructies elektriciteitssector

"Ter bescherming van de Nederlandse elektriciteitssector en de Nederlandse consument moet er snel duidelijkheid komen over de gevolgen voor 'sale and lease back'-constructies van de beleidsregels van minister Jorritsma van EZ. Als Jorritsma niet met toezeggingen hierover komt, moet de Kamer desnoods zelf een eigen onderzoek laten instellen." Dat zegt CDA energie-woordvoerder Hans van den Akker hedenochtend tijdens een Algemeen Overleg over beleidsregels privatisering regionale energiedistributie- bedrijven. Aanleiding voor zijn bezorgdheid is de brief van minister Jorritsma met beleidsregels. Daarin wordt op geen enkele manier ingegaan op de sale and lease back constructies, zoals die inmiddels gemeengoed zijn in de Nederlandse elektriciteitswereld.

Van den Akker: "Veel Elektriciteitsbedrijven hebben hun net verkocht aan met name Amerikaanse bedrijven om het vervolgens terug te leasen. Als gevolg van een motie Crone (PvdA) die de intern verdeelde Paarse coalitie bij elkaar moest houden is er een onderscheid gemaakt tussen juridisch eigendom en economisch eigendom van een elektriciteitsnet. Dat kan gevolgen hebben voor de leasecontracten, waardoor als het ware de spelregels ineens veranderd zijn. Forse claims kunnen het gevolg zijn. De vraag is al eens gesteld of lease-constructies in zichzelf niet nietig zijn. De minister stelt van niet, alhoewel ze de contracten nooit eerder gezien heeft. Ook daarover moet duidelijkheid komen. De minister wandelt er doodleuk omheen zonder te beseffen dat ze op een mijnenveld loopt. Als ze niet alsnog duidelijkheid verschaft vindt het CDA dat de Kamer Nederlandse en Amerikaanse fiscalisten op het gebied van sale and lease back-constructies moet opdragen om onderzoek hiernaar te verrichten. Want doen we dat niet en het pakt allemaal verkeerd uit, dan kunnen claims ontstaan die tot in de miljarden lopen", aldus Van den Akker.

U kunt de gehele bijdrage van Hans van den Akker downloaden door in de rechtermarge op de diskette-icoon te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie