Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geweld cafés gelijk bij laat sluiten

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Het Parool

Geweld cafés gelijk bij laat sluiten

AMSTERDAM - Door de proef met het 'afkoeluurtje' op uitgaanspleinen, waardoor discotheken onder voorwaarden langer open mogen blijven, verschuift de overlast door vechtpartijen en ander geweld vooral op zaterdagnacht naar een later tijdstip.

De proef moest het geweld indammen, maar de politie heeft nu op zondagmorgen tot zeven uur de handen vol. Het experiment om ook broodjeszaken langer open te houden om het rondhangen tegen te gaan, is mislukt: juist meer stappers blijven op straat staan.

'Er is een flinke stijging te zien van het aantal incidenten van zes tot zeven uur in de morgen', schrijft de voor de horeca verantwoordelijke inspecteur van politie in een analyse van het uitgaansgeweld. Het gaat vooral om de gebieden rond Leidseplein en Rembrandtplein.

In de zaken daalde het aantal incidenten wel, maar buiten niet. Het college van b. en w. wil een proef beginnen met 'veiligheidsstewards' rond de pleinen. Het experiment met het afkoeluurtje gaat nog wel een jaar door. Waar in 1998 en 1999 respectievelijk vier en zeven ernstige geweldsincidenten plaatsvonden tussen zes en zeven op zondagmorgen, waren dat er vorig jaar 23. De verwachting is dat die stijgende lijn dit jaar doorzet.

Nadat rond de uitgaanspleinen het geweld de afgelopen jaren was toegenomen en harder was geworden, begon de gemeente op 1 oktober 1999 een proef waarin 'nachtzaken' langer mogen openblijven, om bezoekers meer gespreid en minder opgefokt op straat te laten belanden.

Na vijf uur moet de muziek zachter en mogen de discotheken en cafés niet meer schenken. Om zeven uur moeten dan alle zaken zijn gesloten. Broodjeszaken mogen tot zes uur open blijven. Van de horeca-exploitanten deed driekwart mee aan het experiment. Inderdaad verlaten hun klanten de zaken meer gespreid, maar ze blijven eenmaal buiten nog net zo rondhangen als voorheen.

Het aantal bezoekers van de horeca dat zich onveilig voelde, daalde van 22 procent in 1999 naar zeventien procent in 2000. De gemeente interviewde voor de evalutatie horecapersoneel, bezoekers, omwonenden en taxichauffeurs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie