Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opknapbeurt Amsterdamse burgemeesterswoning kostbaar

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Het Parool

Antikraakwachten en asbest maken ambtswoning kostbaar

AMSTERDAM - De opknapbeurt van de Amsterdamse burgemeesterswoning aan de Herengracht, die nu gaande is, valt een stuk duurder uit dan begroot. Boven op de geraamde drie miljoen gulden komt in elk geval nog eens bijna negen ton, onder meer omdat er veel asbest is aangetroffen en het pand beveiligd moest worden tegen krakers.

Daarbij wil de gemeente het later geplande dakterras nu sneller aanleggen en ook andere werkzaamheden vervroegen, waardoor de drie miljoen in totaal wordt verhoogd tot 4,6 miljoen gulden.

Oud-burgemeester Schelto Patijn verliet het pand op nummer 502 eind vorig jaar. Besloten werd haast te maken met het groot onderhoud aan de derde etage (de woning zelf), het balkon aan de voorkant, het binnenhof en het verbreden van de oude lift, opdat de familie Cohen het pand snel kon betrekken zonder veel overlast te ondervinden.

De laatste maanden kwamen veel 'onaangename verrassingen' aan het licht, laten burgemeester en wethouders nu weten. Zo is gebleken dat de schacht van de oude lift geheel met asbest was bekleed, en de sanering is tamelijk kostbaar. Ook de cv-installatie en riolering waren voorzien van veel asbest.

Het balkon stond op instorten en door fors breekwerk ging de parketvloer in de woning eraan. De vloer moet opnieuw worden gelegd. Daarnaast waren er eind vorig jaar 'indicaties' dat de ambtswoning, net als het nabijgelegen Planet Hollywood, zou worden ingenomen door krakers. Het pand wordt permanent bewaakt, wat tot dusver een kwart miljoen kostte. Al met al bedragen de meerkosten 887.000 gulden.

Het is de bedoeling dat de familie Cohen medio augustus in de woning op de derde verdieping trekt. Daarna wordt de rest van het pand (restauratie interieur, het ombouwen van de tweede verdieping tot vergaderruimten en gastenverblijven) nog eens verspijkerd voor zeven miljoen gulden. Eind 2003, is de planning, is het gehele gebouw gereed. Eerder werden de garderobe en toiletten op de begane grond en de ontvangstruimte op de eerste verdieping al gerenoveerd voor 1,2 miljoen gulden.

De kosten van de werkzaamheden zijn nu in totaal opgelopen tot zo'n elf miljoen gulden.

Het statige pand aan de Herengracht 502 is jaren bezit geweest van rijke patriciërs. Amsterdam is een van de laatste gemeenten met een ambtswoning. Cohen zal twaalf procent van zijn bruto salaris als huur afdragen, tweeduizend gulden per maand.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie