Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie Uniform Aanbestedingsregelement 2001

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Zoek soortgelijke berichten
Hierbij ontvangt u één of meerdere berichten voor de categorie Wonen. Nieuwe regels voor aanbesteding gepubliceerd (27-6-2001) In de Staatscourant is onlangs het nieuwe Uniform
Aanbestedingsreglement 2001 (UAR 2001) gepubliceerd. Het gaat hierbij om regels voor de procedures die de zogenoemde bouwdepartementen (VROM, V en W en Defensie) moeten volgen bij het aanbesteden van bouwopdrachten. Het UAR 2001treedt 1 september van dit jaar in werking.Een belangrijk verschil met het huidige UAR (uit 1986) is dat een opdrachtgever goede gronden moet hebben om een aanbestedingsprocedure te beëindigen.Dat kan zich voordoen in het geval van "te hoge" aanbiedingen. Dan zijn opdrachtgever en aannemer verplicht tot overleg, waarbij de begroting van de opdrachtgever en de offerte van de aannemer worden vergeleken om na te gaan waardoor deze "te hoge" aanbieding is ontstaan. De opdrachtgever moet zorgdragen voor een zorgvuldige begroting om te kunnen aantonen dat de aanbieding te hoog is. Pas dan kan een opdrachtgever besluiten het werk niet op te dragen.Een ander verschil is dat opdrachtgevers kunnen besluiten een kostenvergoeding te verstrekken voor het uitbrengen van offertes.Verder kan op vrijwillige basis door de opdrachtgever worden bepaald dat de aannemer een bepaald bedrag in een fonds voor de financiering van collectief onderzoek stort.

Onderaannemers
De regels van het nieuwe UAR gelden voor opdrachtgevers van de rijksoverheid en voor de door deze in te schakelen aannemers. Voor de door deze in te schakelen onderaannemers doen de ondertekenaars van het UAR 2001 een beroep op de partijen om de Regeling Aannemer/Onderaannemer 2001 toe te passen. Deze gedragscode is door de bouwwereld zelf tot stand gebracht. Verder is afgesproken het nieuwe UAR en de effecten van de gedragscode na twee jaar te evalueren.     

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie