Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijk Atheneum Antwerpen speciale klas hoogbegaafden

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persmededeling

Koninklijk Atheneum Antwerpen start met een speciale klas voor hoogbegaafden in het secundair onderwijs (uniek in Vlaanderen)

Het Koninklijk Atheneum Antwerpen start in zijn afdeling van Wilrijk (nabij De Bist) in september 2001 met een speciale klas voor hoogbegaafden in het secundair onderwijs. In een groene en aangename omgeving zal met een beperkt aantal leerlingen kleinschalig en leerling-gericht worden gewerkt. Het lerarenteam bereidt zich momenteel voor op deze moeilijke nieuwe taak. Dit gebeurt in samenwerking met het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek (CBO) van de UFSIA en het Centrum voor Leerlingbegeleiding (CLB) die zullen instaan voor een permanente begeleiding van dit project.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat sommige hoogbegaafde leerlingen zich niet gelukkig voelen tijdens de "gewone" lessen omdat daarin, naar hun aanvoelen, de leerstof te vaak wordt herhaald. Daarom zal voor hen deze leerstof gecomprimeerd worden in een kleiner aantal lestijden per week. De vrijgekomen tijd kunnen de leerlingen besteden aan een projectmatige aanpak van de vakoverschrijdende eindtermen en vaardigheden.

In een eerste fase wordt gestart met één klas 1A (eerste algemeen leerjaar van het secundair onderwijs) met als optie Latijn. Het aantal leerlingen in deze klas wordt zeer beperkt gehouden. De wekelijkse lestijden worden herleid van 32 naar 25, waardoor er een dag per week vrijkomt voor projectwerk. Deze methode heeft reeds meerdere jaren in diverse landen haar degelijkheid bewezen. In Vlaanderen wordt ze nu voor het eerst toegepast.

Het ligt niet in de bedoeling van het Koninklijk Atheneum Antwerpen te starten met een eliteklas of een klas voor eliteleerlingen! Wel wenst onze school oog te hebben voor alle leerlingen die een bijzondere aandacht vereisen. Zonder deze aanpak dreigen deze leerlingen hun secundair onderwijs niet op een succesvolle wijze af te ronden.

Deze speciale aandacht kadert dan ook in het "onderwijsvoorrangsbeleid" waarvoor speciale middelen door het departement Onderwijs worden toegewezen.

Voor meer inlichtingen kunt u altijd terecht op het secretariaat van de school: Kerkelei 43
2610 WILRIJK
Tel: 03-827 27 43
e-mail: (sogo.wilrijk@pi.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie