Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen GroenLinks over bericht Voedselcontrole zonder macht

Datum nieuwsfeit: 27-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 27 juni 2001 12:58

Voedselcontrôle

(27 juni 2001)

Vragen van het lid M.B. Vos (GroenLinks) aan de ministers van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1. Heeft u kennis genomen van het bericht 'Voedselcontrole zonder macht', waarin melding wordt gemaakt van uw recente plannen voor de oprichting van een Nederlandse Voedsel Autoriteit (NVA)? (1)

2. Klopt het dat u een onderling akkoord heeft gesloten over het oprichtingsbesluit van de NVA? Zo nee, wanneer denkt u dit akkoord te bereiken? Zo ja, is het correct dat in dit besluit is opgenomen dat de NVA geen wettelijke bevoegdheid krijgt om controles uit te voeren op voedselveiligheid? Waarom heeft u hiertoe besloten?

3. Betekent dit dat er geen Voedsel Waarborgings Bureau opgericht zal worden? Zo ja, welke instantie(s) zal/zullen dan verantwoordelijk zijn voor de voedselcontrole, -keuring en -inspectie? Zullen deze instanties deel uit kunnen maken van het netwerk rond de Food and Veterinary Office? Indien er wel besloten is tot oprichting van een Voedsel Waarborgings Bureau, welke taken en bevoegdheden zijn dan toegekend aan dit bureau?

4. Waarom is afgezien van een bundeling van alle drie de hoofdstromen binnen het thema voedselveiligheid, te weten het onderzoek, de controle en de communicatie? Is de NVA volgens uw besluit in staat de samenhang tussen die hoofdstromen te bewaren? Zo niet, wie is dan verantwoordelijk voor de samenhang?

5. Betekent het besluit dat u afziet van de door u gesignaleerde noodzakelijke versobering van de complexe organisatiestructuur ten aanzien van de voedselcontrole, -keuring en -inspectie?

6. Bent u van mening dat met het gesloten akkoord een adequate modernisering van de organisatie van de voedselveiligheid in Nederland wordt bewerkstelligd? Zo ja, sluit de organisatie aan bij de Europese ontwikkelingen rondom de organisatie van de voedselveiligheid? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

1 NRC Handelsblad, 22 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie