Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drugs Informatielijn steeds populairder

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Trimbos nieuwsflits 7|01 Nummer 7, 28 juni 2001

Drugs Informatielijn steeds populairder

De vraag naar drugsinformatie is in 2000 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de resultaten van de Drugs Informatielijn van het Trimbos-instituut. In 2000 werd de lijn 35.778 gebeld ofwel bijna 100 telefoontjes per dag. In 1999 lag het aantal bellers op 35.326. Het aantal hits op de internetpagina's van de Drugs informatielijn steeg opnieuw spectaculair. In 2000 werden de pagina's met drugsinformatie 122.133 maal geraadpleegd (gemiddeld 335 hits per dag), tegen 80.500 in 1999.
De Drugs Informatielijn bestaat inmiddels vijf jaar en heeft een belangrijke en niet meer weg te denken positie ingenomen in de drugsinformatievoorziening in Nederland. In 2000 werd een onderzoek gedaan naar de tevredenheid van de bellers. Daaruit bleek dat het overgrote deel tevreden tot zeer tevreden is over de dienstverlening van de medewerkers van de Drugs Informatielijn. De lijn kan op werkdagen tussen 13-21 uur gebeld worden voor vragen over drugs en drugsgebruik. Bellers kunnen rekenen op duidelijke en betrouwbare informatie. Zij kunnen anoniem blijven en geheimhouding is verzekerd. Gekozen kan worden uit het toezenden van voorlichtingsmateriaal over drugs, of een persoonlijk gesprek met een medewerker. In 2000 koos 9.816 ofwel 28% van de bellers voor een persoonlijk gesprek; in 1999 was dit nog 8.381 (24%). Over het algemeen bellen er meer vrouwen dan mannen. Vrouwen bellen het meest over het gebruik van een ander, terwijl mannen bellen over hun eigen gebruik. De Drugs Informatielijn wordt het meest gebeld door gebruikers, gevolgd door leerlingen/studenten. De meeste gesprekken zijn kort en duren niet langer dan 5 minuten (66%). Slechts een klein aantal gesprekken duurt langer dan 20 minuten (5%).
De meeste vragen gaan over druggebruik in het algemeen. Bij de drugs worden de meeste vragen gesteld over hasj en weed, daarna over XTC en vervolgens over cocaïne. Daarbij wordt vooral gevraagd naar de risico's. Als er wordt doorverwezen, is dat in een kwart van de gevallen naar een instelling voor verslavingszorg (26%). Op de tweede plaats staat de huisarts (15%).
Van de bellers kent 16% de Drugs Informatielijn via een intermediaire instelling. 11% heeft al eens eerder gebeld en 10% belt naar aanleiding van een folder. Scholieren (een van de grote groepen bellers) weten de lijn veelal te vinden via hun schoolagenda. In 2000 werd de lijn het meest gebeld in de maanden februari en november. Het aantal telefoontjes steeg in die maanden met ruim 50%. Dit had te maken met voorlichtingscampagnes van het Trimbos-instituut, waarbij het nummer van de Drugs Informatielijn centraal stond. Bij het voorlichtingsmateriaal is het zogenaamde werkstukpakket een groot succes. Evenals vorig jaar -toen dit nieuw werd ingevoerd - wordt hier het meest naar gevraagd. Op de tweede plaats komt de folder over hasj en weed. Naast folders is de Drugs Informatielijn gestart met een serie A4-tjes Informatie. Hierin staat kort en bondig informatie over een nieuw middel of onderwerp. Er zijn al A4-tjes gemaakt over lachgas, herbals, GHB en over poppers.
* Harald Wychgel (030) 297 11 16

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2001 Trimbos-instituut All rights reserved.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie