Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PBC Theaterprijs naar Pierre Audi

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS


PBC Theaterprijs naar Pierre Audi

Amsterdam, 28 juni 2001. De Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs is dit jaar toegekend aan Pierre Audi voor zijn werk als operaregisseur en als artistiek leider van De Nederlandse Opera. De prijs bedraagt f 100.000 en wordt 30 oktober uitgereikt in De Nieuwe Kerk te Amsterdam. De jury bestond uit Han Bakker, Roland de Beer, Ben Hurkmans, Henk van der Meulen en Jeannette Smit.

Pierre Audi (Beiroet 1957), groeide op in Libanon en Parijs en studeerde geschiedenis in Oxford. In 1979 richtte hij in Londen het Almeida Theatre op, een internationaal en innovatief centrum voor theater en muziek. Sinds 1988 is hij artistiek directeur van de Nederlandse Opera. Zijn persoonlijke operarepertoire varieert van heel oud tot heel nieuw en van zeer populaire tot minder bekende werken. Zijn regies en artistiek leiderschap worden gekenmerkt door durf en inventiviteit.

De jury prijst zijn consistentie in met name de Monteverdi- en de Wagnerregies. Het theatrale aspect van de opera wordt door Audi op een opvallende en originele manier gebracht. Zijn .goede neus. heeft interessante productieteams (regisseurs en ontwerpers) bijeengebracht, die als team zowel als individuele kunstenaars bijzonder zijn. Ook zijn keus voor modern repertoire acht de jury belangrijk. .Dankzij Audi heeft de Nederlandse Opera in de internationale operawereld een zeer prominente positie verworven. Zijn eigen werk heeft bovendien in Nederland invloed op de brede theaterwereld..

Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Prijs waren Theu Boermans, Alex van Warmerdam, Piet Rogie en Liesbeth Coltof.

/////

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie