Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OCNV wil geen centrale schaalverkleiningsoperatie

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Onderwijsbond CNV
Zoek soortgelijke berichten

Zoetermeer, 28 juni 2001

GEEN CENTRALE SCHAALVERKLEININGSOPERATIE
Schoolomvang is niet hét allereerste probleem

De voorstellen van D66 tot schaalverkleining in het voortgezet onderwijs houden onvoldoende rekening met het zelfsturende vermogen van de scholen. Realisering van deze plannen kan ongewild leiden tot juist meer centrale sturing. De Onderwijsbond CNV herinnert aan de fusieprocessen die het onderwijs achter de rug heeft. Het terugdraaien van dit proces zal opnieuw veel energie en aandacht vragen van onderwijspersoneel, besturen en andere betrokkenen. Die leiden af van de primaire taken van de school.

De Onderwijsbond CNV is van mening dat een terugtredende overheid er verstandig aan doet geen centrale schaalverkleiningsoperatie te starten. Het huidige scholenbestand - tot stand gekomen na een moeizame proces - zou als een feit geaccepteerd moeten worden. Scholen moeten vervolgens de kans krijgen tot het voeren van kleinere eenheden met zelfsturende teams. Dat vraagt om bevoegdheden op dat decentrale niveau maar ook om extra financiele mogelijkheden. Die laatste zijn nodig om bijvoorbeeld de gebouwen adekwaat aan te passen en meer mensen aan te stellen( bijvoorbeeld voor onderwijsondersteunende taken). Zo´n aanpak kan even goed leiden tot een minder anoniem klimaat op scholen, meer aandacht voor de individele leerling en vergroting van het werkplezier van het personeel. Die beweging in het onderwijs versterken - op verschillende lokaties met meer dan 2000 leerlingen gebeurt dit nu ook - is in de ogen van de Onderwijsbond CNV (58.000 leden) een juiste weg.
De Onderwijsbond CNV onderstreept de zorg van D66 over de snel voortschrijdende schaalvergroting in het basisonderwijs en de druk waarmee deze gepaard gaat.

Voor nadere informatie:

Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 35 of (079) 320 20 40.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie