Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CG-Raad vindt ingreep in WAO niet nodig

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

28 juni 2001

CG-Raad: 'Ingreep in de WAO niet nodig'

Het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) heeft op 27 juni bekend gemaakt dat er nog 5.5 miljard aan opgebrachte WAO-premies in kas is. Anders gesteld: er is een ruime 'spaarpot' aan arbeidsongeschiktheidsgelden. Daarom heeft het Lisv de overheid geadviseerd om de WAO-premies die werknemers betalen, te verlagen naar 6.87 procent.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) stelt vast dat een ingreep in de WAO, zoals de Commissie Donner onlangs bepleitte, totaal niet nodig is. De reden: het aantal mensen met een WAO-uitkering neemt weliswaar toe, maar gerelateerd aan de totale toename van het aantal werkenden, nemen de kosten af. Zelfs Donner beschrijft in het rapport een relatieve afname van onkosten.

De CG-Raad wil in aansluiting op het advies van het Lisv een aantal alternatieve voorstellen doen voor de besteding van de gelden. Zo vindt de CG-Raad een verbetering van de WAO wenselijk. De redenen om voor een verbetering te pleiten:


* WAO-gerechtigden hebben slechts korte tijd recht op een zogenaamde loongerelateerde uitkering van 70 procent van het laatst verdiende salaris.

* De vervolguitkering die zij hierna ontvangen, betekent in een groot aantal gevallen een terugval naar het niveau van het sociaal minimum.

Daarnaast wil de CG-Raad de gelden aanwenden voor een verbetering van de inkomenspositie van Wajong-gerechtigden. Het gaat om mensen die vanaf jonge leeftijd een arbeidshandicap hebben en vaak hun hele leven op of net boven het sociaal minimum leven. Zij hebben na hun 65e levensjaar alleen recht op AOW.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie