Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

75 Procent Nederlanders onder 45 jaar actief op internet

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Pro Active International
Zoek soortgelijke berichten
Pro Active International

'Internet in Nederland is mainstream'

Al 75 procent van de Nederlanders onder de 45 jaar actief op het internet!

Groei E-Commerce is nog substantieel, maar neemt af.

Amsterdam, 28 Juni 2001; Internet is steeds meer een 'mainstream' activiteit in Nederland. In de bevolkingsgroepen onder de 45 jaar heeft internet inmiddels een dekking van meer dan 75% (minstens één keer in de afgelopen 14 dagen online). Alleen bij de groepen boven de 45 jaar zien we nog duidelijke verschillen in het gebruik naar geslacht en opleiding/welstand.

Men gaat gemiddeld eens in de twee dagen online en dan gemiddeld 34 minuten. Dat houdt in dat gemiddeld alle Nederlanders boven de 15 jaar, 9 minuten per dag online zijn. Dat gaat met name ten koste van televisiekijken.

In het jaar 2001 zal de totale online omzet in de sector "business-to-consumer" stijgen van 1.6 miljard gulden naar 2.1 miljard gulden. In de sector "business-to-business" zal het stijgen van 3.3 miljard gulden naar 5.5 miljard. Hoewel het percentueel over de jaren aan het dalen is, blijkt de grootste categorie in waarde, in beide sectoren, computerhardware te zijn.
In opkomst zijn de categorieën "duurzame goederen" en "reizen en vakanties". In aantallen aankopen blijven boeken en audio/video nog steeds veruit de grootste groep.
Aankopen via Internet blijken in steeds grotere mate plaats te vinden bij bedrijven of merken waar al een relatie mee is. In Nederland blijft het online betalen via creditcard nog steeds sterk achter op Europa (23% tegen 50%). Dit komt voornamelijk doordat in Nederland minder gebruik wordt gemaakt van de creditcard en in mindere mate doordat de Internetgebruiker zich onveilig voelt bij online betalingsmogelijkheden.

Sinds het begin van dit jaar is meer dan 50% der Nederlanders actief online. Drie jaar geleden was dit nog maar 15%. (In de hele EU is dat inmiddels rond de 30%). Deze groep Nederlanders gaat gemiddeld eens in de twee dagen online, en is dan gemiddeld 34 minuten verbonden met het Internet. Dit houdt in dat alle Nederlanders van 15 jaar en ouder, inmiddels gemiddeld 9 minuten per dag aan het internetten besteed. Deze tijd gaat vooral ten koste van het televisie kijken en in mindere mate aan het lezen van boeken en het 'slapen'.

Hoewel internet nog steeds meer door mannen dan vrouwen wordt gebruikt, meer door jongeren dan ouderen en meer door hoger opgeleide dan lager opgeleide personen, worden de verschillen steeds kleiner. In de leeftijdsklassen onder de 45 jaar zijn de verschillen al klein. Bij de meeste demografische groepen daarbinnen (naar opleiding en geslacht) is de dekking van internet al meer dan 75%! Bij de hogere leeftijdsgroepen neemt de dekking per leeftijdsgroep sterk af en wordt het verschil naar geslacht en opleiding steeds groter. Ontwikkelingen in landen waar de dekking van internet hoger is dan Nederland (de USA en Scandinavië) tonen aan dat ook in die groepen internet doordringt, hoewel het stijgingstempo wel afneemt.

E-Mail blijft de "killer application" van het internet. Vrijwel al degenen die online zijn gebruiken internet daarvoor. Om een goede indruk te krijgen van datgene wat nog meer met de internet verbinding gedaan wordt is gevraagd welke van een hele serie activiteiten men in de periode van de afgelopen twee weken online ondernomen heeft:
* 59% zocht naar specifieke informatie

* 50% was willekeurig aan het surfen

* 38% las nieuws (in heel Europa was dat 52%)
* 29% was bezig met amusement

* 25% met chatten/messaging services

* 21% met audio/video

* 20% met spelletjes

* 15% met kopen of kooporientatie

Daarmee worden diverse internet activiteiten toch steeds meer mainstream, d.w.z. dat langzamerhand substantiële groepen van de bevolking daarmee actief zijn.

De Nederlandse internet gebruiker is op brede schaal actief. Zo heeft meer dan 50% zijn startpagina in de browser gewijzigd. Bijna de helft heeft zich bij een of meer websites geregistreerd. En hoewel de helft opgeeft nooit op een online advertentie te clicken geeft een kwart aan wel eens een email gestuurd te hebben naar aanleiding van een online advertentie.

Hoewel de groeipercentages van online kopen achterblijven op de hooggespannen verwachtingen uit het verleden is er toch nog steeds sprake van een forse groei. Wij verwachten dat de online omzet in het segment "business-to-consumer" in Nederland van 2000 met 1.6 miljard gulden stijgt naar 2.1 miljard gulden in het jaar 2001. In de hele EU zal dat bedrag naar verwachting ongeveer 65 miljard gulden zijn. De stijging in het segment "business-to-business" zal gaan van 3.3 miljard in het jaar 2000 naar 5.5 miljard gulden in het jaar 2001 (In heel Europa zal dat naar verwachting 90 miljard gulden zijn. Circa 60% is daarvan afkomstig door kopers uit Groot-Brittannië en Duitsland).

De gemiddelde privé-aankoop is inmiddels 190 gulden. Circa een kwart van de privé-omzet komt uit de sector computerhardware (dat was drie jaar geleden nog veel meer). Andere sectoren met percentages boven de 5% zijn: boeken, CD's/video's/DVD (In Nederland beduidend meer dan gemiddeld in Europa), reizen/vakanties, duurzame goederen en kleding/schoeisel. Bij de zakelijke aankopen neemt het gemiddeld bedrag sterk toe. Inmiddels is dat bedrag al ruim boven de 1000 gulden. Ook in deze categorie is computerhardware in waarde veruit de grootste categorie (circa een kwart). Andere categorieën in waarde boven de 5% zijn: duurzame goederen en software. Hoewel boeken en kantoorartikelen in aantallen online aankopen toch nog wel aanzienlijk zijn blijven ze in waarde onder de 5% van het totaal aantal aankopen.

Aankopen worden steeds meer gedaan bij bedrijven die men al van te voren kende. Ook blijkt men steeds meer in eigen land te kopen. Deze beide resultaten geven aan dat internet steeds meer gebruikt wordt voor het onderhouden van bestaande relaties tussen leverancier en klanten. Dat heeft ook gevolgen voor de betalingswijzen, waarbij "op rekening" en "via acceptgirokaart" steeds belangrijker worden. In Nederland wordt beduidend minder met een creditkaart betaald dan gemiddeld in Europa (23% tegen 50%). Dat heeft met name te maken met de wijze waarop in de verschillende landen in Europa de diverse betaalmiddelen worden gebruikt. In Engeland en Frankrijk wordt de creditkaart bij meer dan 80% van de privé-aankopen gebruikt. Terwijl in Finland en Duitsland dat minder dan 25% is. Zij die in Nederland online aankopen doen, voelen zicht voor het overgrote deel comfortabel met het online betalen.

Hoewel 90% van de Nederlandse internet gebruiker voldoende Engels kent om websites in die taal te kunnen begrijpen, wil toch de helft dat de websites in ieder geval ook in het Nederlands worden aangeboden. Opvallend is tenslotte dat de Nederlandse internet gebruiker zich gemiddeld minder zorgen maakt over het 'privacy' en 'data protectie' aspect van het internet dan de gemiddelde Europese internet gebruiker. 35% maakt zich daar in Nederland duidelijk bezorgd over, terwijl dat in Europa 52% is.

Sinds medio 1998 voert Pro Active International halfjaarlijks de Internet Monitor in Nederland uit, door middel van een analyse uitgevoerd op basis van zowel online als telefonische onderzoekresultaten. Op dit moment wordt de Internet Monitor halfjaarlijks uitgevoerd in 25 landen wereldwijd, waarbij 300.000 mensen worden ondervraagd over hun Internetgedrag. De vraaggesprekken met meer dan 50.000 Nederlandse Internetgebruikers in Mei 2001 (en nog 300.000 in 25 andere landen) leveren de bovenstaande informatie op.

Copyright © 1997-2001 Pro Active International. All rights reserved. Site design and production by Pro Active International

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...