Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benelux-landen bespreken toekomst Europa

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Benelux-landen bespreken toekomst Europa
Europa - (S.Willems@fnv.etuc.org)

De drie Benelux-premiers Kok, Verhofstadt en Juncker komen samen met een Europavisie. Zij willen méér betrokkenheid van de burger en een socialer, democratischer en "open" Europa. Een forum moet de EU-hervormingen gaan voorbereiden. De drie Benelux-premiers kwamen vorige week bijeen en bespraken de toekomst van de Europese Unie (EU). Verhofstadt, Juncker en Kok pleiten in een gemeenschappelijk memorandum voor een forum voor de EU-hervormingen. De Top van Laeken (december 2001) moet dit forum instellen. Het forum moet bestaan uit vertegenwoordigers van nationale parlementen en - regeringen, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Burgers aan zet
In het memorandum geven zij hun visie op de toekomst van de EU. De Europese burger toont steeds minder interesse in "Europa". Daarom moet de Unie zich méér bezighouden met de wensen van burgers en zich niet alleen richten op institutionele hervormingen. Voedselveiligheid, gezondheid, milieu, werkgelegenheid en sociaal beleid verdienen meer aandacht. Op monetair en sociaal gebied moet de EU haar wereldpositie versterken. De uitbreiding zal tot meer duurzame stabiliteit en veiligheid leiden. De Benelux-premiers pleiten ook voor een gemeenschappelijke identiteit van de Unie. Deze moet bestaan uit een rechtstaat, eerbiediging van mensenrechten, fundamentele vrijheden, milieu, democratie en diversiteit. De EU moet solidariteit tonen met derde landen en de wereldvrede bevorderen.

Democratie en openheid
Om de Unie transparanter en democratischer te maken is een Europese grondwet een voorwaarde. Het EP moet meer bevoegdheden krijgen, de Europese Commissie moet versterkt worden. De commissievoorzitter moet door de Europese burgers worden gekozen. Het werk van de Raad van ministers moet verdeeld worden in een politiek- en een wetgevend deel. Besluitvorming moet plaatsvinden met gekwalificeerde meerderheid en medebeslissing door het EP. De discussie over de toekomst van Europa is op dit moment erg actueel. Na de opinies van Schröder en Jospin heeft ook de Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken, Dick Benschop, onlangs de Nederlandse Europavisie gepresenteerd. Ook het Europese Vakverbond (EVV) is bezig met het ontwerpen van een resolutie over dit onderwerp.

Voor de Benelux memorandum over de toekomst van Europa klik hier: www.europaportaal.nl/ (28/06/2001)

Meer Europees nieuws? Ga naar www.fnv.nl/europa

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie