Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gewijzigd teeltsysteem kan aantal middelen fors reduceren

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Gewijzigd teeltsysteem kan aantal middelen fors reduceren

Donderdag 28 juni 2001 - slootdorp - We moeten minder middelen gebruiken maar hoe? Die vraag is voor akkerbouwers aan de orde van de dag. Akkerbouwer J. Huybregts uit Slootdorp beet zich vast in een oplossing: verruim de rijafstand in de gewassen van 150 centimeter naar 180 centimeter.

Zijn idee daarbij is deze normalisatiewijziging te koppelen aan een overdekte spuittechniek gecombineerd met mechanische onkruidbestrijding.
Huybregts ontwikkelde een tunnelspuit met vier verschillende door de computer verstelbare koppen. In combinatie met de verruimde rijafstand bespuit is het bespoten oppervlak kleiner en is er minder drift. Dat laatste is belangrijk, omdat de spuitvrije zones langs sloten steeds breder worden. Huybregts verwacht op deze manier een reductie van vijftig procent aan het begin van het seizoen te behalen. Bovendien zou met deze methode weer over de volle breedte van de percelen kunnen worden geteelt.
Huybregts is met zijn idee naar het Agrarisch Kennis Centrum Noord-Holland die op haar beurt de kennis van Proefboerderij 'De Oostwaardhoeve' inschakelde. De proefboerderij gaat nog dit seizoen een praktijkproef starten met aardappelen en graan. Doel van de praktijkproef is de techniek van overkapt spuiten voor het gewijzigd teeltsysteem te ontwikkelen voor verschillende gewassen. Met het teeltsysteem hopen de betrokkenen een nieuwe denkrichting in te kunnen slaan als het gaat om duurzame akkerbouw, vollegrondsgroente- en bloembollenteelt.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (westweek@wlto.nl)

(Auteur: Redactie Westweek)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie