Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep aan fotografen: laat geen geld liggen

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

Oproep aan fotografen: laat geen geld liggen

Heeft een fotograaf in de periode 1 januari 2000 tot 1 januari 2001 een foto op de televisie gehad, dan heeft hij recht op kabel- en thuiskopievergoeding. De vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van de facturen die de fotograaf voor de geleverde foto's aan de omroeporganisaties heeft gestuurd. De uit te betalen vergoeding is afhankelijk van het totaalbedrag van de aangemelde vergoedingen. Burafo incasseert en verdeelt de zogenoemde collectieve rechten zoals Kabelrecht, Leenrecht, Reprorecht en Thuiskopie-recht en ontvangt de vergoedingen van de publieke en commerciële omroepen en van de kabelexploitanten voor televisie-uitzendingen en van de stichting Thuiskopie voor het privé-kopiëren op video.
Caroline Brons van Burafo legt uit dat volgens de auteurswet fotografen recht hebben op vergoeding voor reproductie en vertoning van hun werk. Zij vindt dat fotografen weinig beroep doen op de kabelvergoeding. 'Jammer, het levert fotografen de benodigde en gerechtvaardigde inkomsten voor hun werk. Misschien komt het door onze eis dat er een factuur aan de vergoeding ten grondslag moet liggen. We zijn bezig om de voorwaarden te versoepelen, maar zover is het nog niet. We moeten echt nog een factuur als bewijs hebben.' Caroline roept fotografen op 'wijs te zijn en geen geld te laten liggen'. Dus vraag schriftelijk een formulier aan om opgave te kunnen doen van gegevens betreffende de uitzending. De opgaven kunnen tot 1 oktober 2001 worden ingestuurd bij Burafo, PB 707, 1180 AS Amsterdam, telefoon 020 3470282.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie