Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Dak- en thuislozenopvang Limburg in financiële nood

Datum nieuwsfeit: 28-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

Dak- en thuislozenopvang Limburg in financiële nood

Weert, 28 juni 2001

Dak- en thuislozenopvang Limburg in financiële nood Werknemers komen in actie

De Stichting Maatschappelijke Opvang Limburg (MOV) verkeert in ernstige financiële problemen. Het is niet ondenkbaar dat de opvang voor dak- en thuislozen in gevaar komt. Wanneer de betrokken gemeenten niet bereid zijn extra geld ter beschikking te stellen, rest het MOV niets anders dan het sluiten van voorzieningen. Op 27 juni 2001 heeft er een spoedoverleg plaatsgevonden met werknemers van het MOV en ABVAKABO FNV. Werknemers van het MOV hebben een actiecomité opgericht en houden maandag 2 juli een actie in Roermond.

De directe aanleiding voor de acute financiële problemen is dat de CAO-Welzijn voorschrijft dat er geen solitaire nachtdiensten meer mogen worden gedraaid vanaf 1 juli a.s.
Het MOV heeft geen geld om aan deze verplichting te voldoen. Het MOV heeft al langer financiële problemen. Vorige jaren is de begroting reeds overschreden en ook voor dit jaar ziet het er niet goed uit.

De Raad van Toezicht en de directie hebben verschillende pogingen gedaan om de financiers ervan te overtuigen dat de diensten die het MOV nu biedt, niet meer geleverd kunnen worden voor de prijs die ze ervoor betalen. Tot nu toe heeft dit geen resultaat gehad. De stand van zaken is nu zo, dat wanneer het duidelijk wordt dat het MOV geen extra geld krijgt, zij een saneringsplan gaat uitvoeren. Dit noodplan ligt al klaar om naar de OR gezonden te worden. Uit de inhoud blijkt dat voorzieningen worden gesloten.
De directie krijgt voor 7 juli antwoord van de financiers op haar verzoek om extra middelen.

Zodra het saneringsplan uit de kast wordt gehaald, vindt er overleg plaats met de directie en ABVAKABO FNV. De bond zal er alles aan doen om personele gevolgen tot een minimum te beperken.

De werknemers hebben gisteren besloten in actie te willen komen, met als doel het behoud van de dienstverlening. Verder wil het personeel in actie komen om de werkgever te dwingen de CAO-afspraak, geen solitaire nachtdiensten, na te komen. De formatie is volstrekt ontoereikend om kwalitatief goede dienstverlening te geven. De werkdruk is enorm hoog, waardoor ook het ziekteverzuim hoog is. Daarbij komt dat de collega's met een I/D- dienstverband (voormalige Melkertbanen) alleen op de groepen staan. De I/D-regeling is echter niet bedoeld om de personele tekorten in de maatschappelijke opvang te dichten. Om dat de I/D-werknemers voor een taak staan die veel te veel van hen vergt, is het ziekteverzuim dramatisch hoog (40 procent). Het personeelsprobleem is zo schrijnend dat er in plaats van hulpverleners zelfs huishoudelijke krachten op de groep staan. Het is duidelijk dat het zo niet verder kan.

Meer informatie:
Ger Dragstra, regiobestuurder Welzijn van ABVAKABO FNV:
0495 - 454737(w) of 06 - 5121 8382

28 jun 01 13:22

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie