Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie tegen verbranden kippenmest voor stroomopwekking

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht 29 juni

Actie tegen het verbranden van kippenmest voor stroomopwekking

Internetactiegroep Animal Freedom is een actie gestart om elektriciteitsmaatschappijen te doen afzien van het verbranden van kippenmest voor het opwekken van Groene Stroom.
Animal Freedom heeft een voorbeeldmail geschreven waarmee alle elektriciteitsmaatschappijen kunnen worden aangeschreven om te melden dat men tegen het mest verbranden is. Verder wordt opgeroepen om duidelijkheid over het beleid van de betreffende maatschappij over Groene Stroom te vragen. Wanneer het antwoord de ontvanger vervolgens niet aanstaat, kan hij of zij vanaf 1 juli zonder kosten of al te veel moeite van elektriciteitsleverancier veranderen.

Achtergrond actie
Het is de bedoeling dat Fibroned jaarlijks 385.000 ton kippenmest gaat verbranden op het industrieterrein de Ecofactorij in Apeldoorn. Door het verbranden van de kippenmest wordt het terugbrengen van nutriënten aan de bodem geblokkeerd. Met het verbranden verdwijnen veel nutriënten onder meer in de vorm van emissies naar de lucht. Het veevoer is veelal geïmporteerd vanuit ontwikkelingslanden, waar vervolgens een uitputting van de grond van mineralen plaatsvindt.
Het oplossen van de mestproblematiek op deze wijze is een end-of-the-pipe-maatregel. Nieuwe problemen (bijvoorbeeld mogelijk dioxinevorming) worden gecreëerd, terwijl de oorzaak van de (mest)problematiek niet wordt aangepakt.
Heel belangrijk is het om je als consument te realiseren dat mestverbranding bio-industrie meer rendabel maakt omdat de kosten voor mestafzet verkleind worden. De veehouder krijgt financiële ruimte om meer dieren te houden. Deze dieren worden gehouden onder dezelfde ontoelaatbare omstandigheden als zij nu worden gehouden.
Een betere oplossing voor het mestoverschot is volgens Animal Freedom om in Nederland een veel kleinere veestapel te handhaven, die tevens op een diervriendelijker manier wordt gehouden. Wanneer ook de dieren op een biologisch of ecologisch verantwoorde manier worden gehouden, kan de mest worden ingezet, waar het oorspronkelijk voor bestemd was, namelijk voor het vruchtbaar houden van landbouwgronden.

Achtergrondinformatie over de actie, een voorbeeldmail en de e-mailadressen zijn te vinden op:
www.animalfreedom.org/paginas/actie/groenestroom.html

Tot zover het persbericht

Voor meer informatie
Bert Stoop
050-3144459
Animal Freedom: www.animalfreedom.org

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie