Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie 'Hoog Bezoek' in Koninklijk Paleis te Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KONINKLIJK PALEIS AMSTERDAM

Hoog Bezoek in het Koninklijk Paleis te Amsterdam

Op 29 juni 2001 wordt om 17.00 uur in het Koninklijk Paleis te Amsterdam door de heer
Mr. M.J. Cohen de tentoonstelling geopend met de titel:

Hoog bezoek

Dit jaar staat de zomeropenstelling van het Koninklijk Paleis Amsterdam in het teken van Hoog bezoek. Onder deze titel is het Paleis voor het eerst voor een breed publiek te zien in haar functie als officieel ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis. Van 30 juni tot 17 september wordt het ingericht alsof een bijzondere ontvangst gaande is.

Als men op de Dam staat en naar het Koninklijk Paleis kijkt denken veel mensen bij dit weerbarstige gebouw niet aan een licht interieur en uitnodigende, rijk gedecoreerde ontvangstzalen. Toch ziet het Paleis er van binnen zo uit en vinden er tal van publieksevenementen plaats, zoals de jaarlijkse tentoonstelling van werk van jonge schilders. Ook zijn er regelmatig officiële ontvangsten in besloten kring. Buitenlandse staatshoofden die een staatsbezoek brengen aan Nederland, verblijven vrijwel altijd in het Paleis. H.M. de Koningin en Z.K.H. Prins Claus houden er hun jaarlijkse nieuwjaarsontvangsten, prijsuitreikingen en geven er ieder jaar een diner aan het buitenlandse Corps Diplomatique. Het Paleis, met name de Burgerzaal, wordt bij die gelegenheden altijd feestelijk ingericht.

Deze Koninklijke ontvangsten in het voormalige zeventiende-eeuwse stadhuis staan centraal tijdens de komende zomeropenstelling. De hoogtepunten uit de collectie historische serviezen en tafelzilver van het Koninklijk Huis die gebruikt worden wanneer er in het Paleis gedineerd, geluncht en ontbeten wordt, zijn te bezichtigen. Ontwerpen van Sèvres, Royal Worcester, Königliche Porzellan Manufaktur en Meissen. De serviezen zijn veelal geschenken aangeboden door bezoekende staatshoofden. Verder zijn te zien bestekken van Van Kempen, Begeer en Bonebakker, tafelstukken (Hunt & Roskell), kristal (Rosenthal, Venetiaans), kandelabers en damast van het Koninklijk Huis: feestelijke surtout de tables.

Een aantal memorabele ontvangsten wordt belicht zoals van de Duitse Keizer Wilhelm II in 1891, de Franse president Faillères in 1911, koning Leopold III van België in 1938, Sir Winston Churchill in 1946 en president Nelson Mandela van Zuid-Afrika in 1999.

Tentoonstelling: 30 juni - 17 september 2001, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur (sept. vanaf 12.30 uur)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie