Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Paars 'compromis' rond Zorgstelsel lijkt op CDA-voorstel'

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Paars 'compromis' rond Zorgstelsel lijkt op CDA-voorstel

"Wie kijkt naar het waarschijnlijke compromis in het kabinet over het Zorgstelsel zoals dat vandaag (vrijdag 29 juni 2001) in de Volkskrant staat, ziet belangrijke overeenkomsten met het SER-advies", zegt Tweede Kamerlid Siem Buijs. "Wie nog iets verder teruggrijpt in de tijd ziet ook grote overeenkomsten met het CDA-voorstel voor de gezondheidszorg uit september 1999. Twee jaar na het CDA komt Paars dus waarschijnlijk tot de zelfde conclusie als wij toen al. Met als nadeel dat er veel tijd verloren is gegaan en de resterende tijd van dit kabinet waarschijnlijk te kort is om er echt nog iets mee te doen."

"De vertraging in overeenstemming in het kabinet wordt vooral veroorzaakt door het politieke spel dat PvdA en VVD spelen over de premieheffing. Ten behoeve van eigen electoraal gewin worden de verschillen enorm uitvergroot, terwijl de werkelijke verschillen veel minder groot zijn. Kortom, een vergelijkbaar proces als bij de WAO. Het is uiteindelijk de samenleving die hiervoor de prijs betaalt, omdat de problemen niet worden opgelost. Melkert stookt zelfs onrust in de samenleving door doembeelden op te roepen van bedragen van fl. 10.000,- aan zorgpremie voor een gezin met 2 kinderen."

Siem Buijs: "Belangrijk in het mogelijke kabinetscompromis is dat ze erkent dat de fiscaliteit een goede weg biedt voor inkomenscompensatie. Het is vooral een verwacht gebrek aan geld dat verhindert dat die weg volledig wordt benut, zoals het CDA heeft voorgesteld. In ons voorstel betaalt niemand meer dan 10% van zijn huishoudinkomen aan zorgpremie. Wie uitgaat van een nominale premie van fl. 100,- komt uit op een bedrag van fl. 4800,- voor een gezin met twee kinderen. Wanneer dat gezin echter fl. 30.000 als huishoudinkomen heeft, betalen ze niet meer dan fl. 3000,-."

"Wat vertekent in de vergelijking met het huidige ziekenfonds is dat men vaak verzuimt om het werkgeversdeel van de Ziekenfondspremie in de vergelijking mee te nemen. Ook daar heeft het CDA echter een voorstel voor bedacht (ook al in september 1999): verschuif het werknemersdeel voor de WW-premie naar de werkgever en je komt weer tot een evenwicht in lasten. Dit voorstel levert ook een belangrijk voordeel op voor ouderen, die immers bij hun pensionering de werkgeversbijdrage voor het ziekenfonds kwijtraken. Er zijn ouderen die fl. 280,- per maand aan ziekenfondspremie betalen! Zij zijn met een nominale premie van fl. 100,- dus veel beter af, zeker in combinatie met de maximering van 10%."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie