Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LHV vreest doodsteek voor apotheekhoudende huisarts

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Huisartsen woedend: Plannen minister doodsteek voor apotheekhoudende huisarts

29 juni 2001

De Landelijke Huisartsen Vereniging is woedend over de plannen van minister Borst van VWS met betrekking tot de apotheekhoudende huisartsen in Nederland. Deze plannen, die de minister in een brief aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid ontvouwde in reactie op een motie van het VVD-kamerlid Van Blerck, luiden het einde in van de apotheekhoudende huisarts in Nederland. Daarmee komt dan een einde aan een unieke en door patiënten zeer gewaardeerde vorm van geneesmiddelenvoorziening. Eerdere toezeggingen met betrekking tot een betere rechtsbescherming van de groep apotheekhoudende huisartsen gooit de minister met deze plannen overboord, aldus de LHV. Daardoor komt niet alleen de geneesmiddelenvoorziening, maar ook de medische zorg door huisartsen op het platteland in gevaar.

In haar brief aan de Tweede Kamercommissie stelt de minister dat de huidige apotheekhoudende huisartsen hun vergunning behouden totdat zij de individuele praktijk neerleggen. Op dat moment vervalt de vergunning definitief en kan er geen nieuwe vergunning worden afgegeven. De geneesmiddelenvoorziening zal dan door een apotheker verzorgd moeten worden. Daarmee schetst de minister een sterfhuisscenario dat in schrille tegenstelling staat tot eerdere beloften voor een betere rechtsbescherming van apotheekhoudende huisartsen. De minister deed deze beloften om de medewerking van apotheekhoudende huisartsen te verkrijgen aan de door haar gewenste experimenten met het scheiden van zorg en handel. Gezien alle eerder gewekte verwachtingen en gedane toezeggingen van de kant van VWS, ervaart de LHV deze plotselinge ommekeer dan ook als een rechtstreekse belediging aan haar adres en aan dat van de apotheekhoudende huisartsen. Het door de minister geschetste toekomstperspectief maakt het noch voor de individuele apotheekhoudende huisarts, noch voor LHV verantwoord om verder te investeren in organisatie, kwaliteit en opleiding.

De LHV heeft de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid heden op de hoogte gesteld van haar opvattingen met betrekking tot de plannen van de minister. Zij doet daarin ook een beroep op de Tweede Kamer vast te houden aan eerder ingenomen standpunten en daarmee een definitief einde van de apotheekhoudende huisarts te voorkomen.

© copyright LHV 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie