Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Campina bundelt haar krachten in Duitsland

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Campina Melkunie

Campina wil marktpositie in Duitsland duidelijk versterken

De twee Duitse dochters van Campina Melkunie bv, Campina GmbH (Heilbronn) en Tuffi Campina emzett GmbH (Keulen/Berlijn), zijn voornemens om hun activiteiten in een gezamenlijke onderneming in Duitsland te bundelen. De naam van het nieuwe in Heilbronn gevestigde bedrijf zal Campina GmbH gaan luiden. Door deze fusie ontstaat een onderneming met een totale omzet van ongeveer 2,9 miljard gulden die jaarlijks ca. 1,6 miljard kilogram melk verwerkt. Het nieuwe bedrijf zal over vijf productievestigingen beschikken en heeft rond de 2.000 medewerkers in dienst. Hiermee behoort Campina GmbH tot de drie grootste melkverwerkende bedrijven in Duitsland.

De operationele activiteiten van het huidige Campina GmbH worden door Tuffi Campina emzett GmbH overgenomen. Daartegenover ontvangt het huidige Campina GmbH aandelen van TCE GmbH. De aandeelhouders van het nieuwe bedrijf zullen Campina Melkunie bv, B.M.G. (Berliner Milcheinfuhr-Gesellschaft mbH) en het huidige Campina GmbH (nieuw: CMG (Campina Marken und Grundstücksverwaltung GmbH)) zijn. CMG is de onderneming waarin het merk Landliebe en het onroerend goed in Heilbronn zijn ondergebracht.

De directie van het nieuwe Campina GmbH zal uit vijf leden bestaan: Detlef Holst (directie-voorzitter), Johann Burger (directeur marketing en verkoop), Jan Jongsma (directeur logistiek, R&D, productie Heilbronn), Norbert Reuss (directeur inkoop, landbouw, productie fabrieken TCE) en Maria Schächer (directeur financiële zaken, controlling, IT). De voorzitter van de directie van Tuffi Campina emzett GmbH, Uli Schnier, die een belangrijke rol heeft gespeeld bij de fusie, zal in goed overleg afscheid nemen van het bedrijf. Erhard Buchholz blijft lid van de bedrijfsleiding en is verantwoordelijk voor de activiteiten met betrekking tot de landbouw in Oost-Duitsland.

De keuze voor centralisering van de kantoorfuncties in Heilbronn heeft gevolgen voor ongeveer 100 medewerkers. Daartegenover worden er in Heilbronn 20 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Met de ondernemingsraad zullen op korte termijn gesprekken worden begonnen over een convenant en een sociaal plan. Voor de fabriek in Keulen heeft de verplaatsing geen gevolgen. Een deel van de kantoorfuncties blijft in Keulen en Berlijn gevestigd.

Campina bouwt met deze fusie haar marktpositie verder uit. Doel van de samensmelting is het realiseren van synergie-effecten en de versterking van de concurrentiepositie. Naast de gezamenlijke inkoop van grond- en hulpstoffen en bedrijfsbenodigdheden worden er vooral synergie-effecten op het gebied van staffuncties en administratie, logistiek, marketing, verkoop en ontwikkeling verwacht. Dat leidt tot kostenbesparingen en opbrengststijgingen die de rentabiliteit van het bedrijf zullen verbeteren.

De fusie past in de nieuwe, landengerichte groepsstructuur van de moederonderneming Campina Melkunie. De activiteiten van Campina Melkunie in Duitsland ontwikkelen zich het lopende jaar positief. Vooral Tuffi Campina emzett behaalde - na een aantal jaren met teleurstellende resultaten en ondanks de momenteel relatief hoge melkprijs - in het eerste halfjaar van 2001 een duidelijk beter resultaat.

Het nieuwe bedrijf zal zich zowel richten op nationale merken als op handelsmerken. Een andere doelstelling is de integratie van de regionale merken met het overkoepelende merk Campina. "Wij willen een eerste klas partner van de handel zijn. Dankzij het complementaire karakter van onze activiteiten en dankzij de koppeling van nationale merken, regionale merken en handelsmerken kunnen we de handel nog completer bedienen", licht Detlef Holst, directievoorzitter van het nieuwe Campina GmbH, toe.

De nieuwe onderneming zal de beschikking hebben over efficiënt werkende fabrieken in vijf productievestigingen in Duitsland: Keulen, Heilbronn, Elsterwerda, Wuppertal en Prenzlau. De belangrijkste merken zijn de nationale merken Landliebe, Puddis en Fruttis en de regionale merken Tuffi, Mark Brandenburg en Südmilch. De belangrijkste producten zijn verse melk, boter, kwark, slagroom, yoghurts en desserts.

Het moederbedrijf Campina Melkunie bv in Zaltbommel behoort tot de grootste internationale zuivelondernemingen en is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, verkoop en distributie van zuivelproducten en hoogwaardige ingrediënten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Het bedrijf heeft een jaaromzet van ca. 8,6 miljard gulden en verwerkt jaarlijks ca. 5,8 miljard kilogram melk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie