Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuidwolde grijpt kans herinrichtingsplan met beide handen

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Drenthe
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Drenthe

Herinrichtingsplan Zuidwolde Noord Beneden Egge Zuidwolde grijpt kans met beide handen

Assen, 29 juni 2001
Persberichtnummer 01-060De ruilverkaveling Zuidwolde is gisteren met een dubbele meerderheid aangenomen. Zowel de meerderheid van het aantal stemmers als de gestemde oppervlakte hebben zich voor het plan uitgesproken. Gedeputeerde Edelenbosch maakte de uitslag later op de avond bekend. Ruim 70% van de kiezers en bijna 67% van de oppervlakte stemden voor het plan. De opkomst van het aantal stemmers bedroeg ruim 40%. De kiezers vertegenwoordigen bijna 80% van gebiedsoppervlak. Door de positieve uitslag van de stemming kan het gebied rekenen op een investeringsimpuls van 60 miljoen gulden (27 miljoen euro).

Het was de laatste ruilverkaveling in Nederland waarover werd gestemd. In de nieuwe wet komt deze mogelijkheid te vervallen. In Zuidwolde hebben de eigenaren in het gebied dus nog bepaald dat de ruilverkaveling doorgaat. Bij nieuwe herinrichtingsplannen heeft de provinciale politiek het laatste woord.

De uitslag van de stemming geeft het tegenovergestelde beeld van 1982 te zien. Toen werd de ruilverkaveling zowel in meerderheid van stemmen als in oppervlakte afgestemd. Met name de agrarische sector kampte met het probleem dat kavels verspreid en soms op grote afstand van het bedrijf liggen. Ook de waterhuishouding en de ontsluiting laten veel te wensen over. Dit was de NLTO reden een nieuwe ruilverkaveling aan te vragen, die met de stemming gisteren werd afgesloten.

In 1996 werd een nieuwe landinrichtingscommissie geïnstalleerd. Deze commissie is er korte tijd in geslaagd om een plan te maken dat wel kon rekenen op brede steun in het gebied. Het doorgaan van deze ruilverkaveling betekent dat het rijk 60 miljoen gulden (27 miljoen euro) in het gebied investeert. Naast verbetering van de verkaveling en de waterhuishouding wordt ook het landschap hersteld en versterkt en de ecologische hoofdstructuur in het gebied gerealiseerd. Het aangenomen plan voorziet voorts in de aanleg van een aantal recreatieve fietspaden.

De provincie zal dit najaar een nieuwe landinrichtingscommissie benoemen die wordt belast met de uitvoering. De verwachting zal het project binnen 10 jaar zijn afgerond.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: (communicatie@drenthe.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie