Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA vindt stopzetting uitzetten Koerden gevaarlijk precedent

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Wijn: Stopzetting van uitzetting koerden is gevaarlijk precedent

"De stopzetting van de uitzetting van twee uitgeprocedeerde Koerden in het asielzoekerscentrum in Wageningen, op woensdag 27 juni jl., valt in de categorie eens maar nooit weer". Dat zegt Tweede Kamerlid Joop Wijn, CDA-woordvoerder op het gebied van asielbeleid.

Actievoerders blokkeerden dinsdagmorgen de toegang tot het asielzoekerscentrum. Om escalatie te voorkomen besloot de burgemeester van Wageningen om de uitzetting niet door te laten gaan.

Wijn: "Voor je het weet, wordt dit schering en inslag. Bij een uitzetting via een vliegtuig begon vorig jaar één iemand met spugen, bijten en krabben. De uitzetting werd daarom gestopt. Daarna volgde een hele reeks, want het voorbeeld kreeg brede navolging. Dat kan nu ook weer gebeuren. Je mag nooit wijken voor geweld."

Wijn benadrukt dat het uitzetbeleid het sluitstuk is van het Nederlandse asielbeleid, en dat het gaat om uitzettingen die door de rechter zijn goedgekeurd: "Als we dan niet consequent zijn, blijft het asielbeleid onbeheersbaar."

Wijn zal staatssecretaris Kalsbeek om opheldering vragen en eist van haar de garantie dat bij uitzetting nimmer zal worden geweken voor geweld. "Daar zijn oplossingen voor: onaangekondigd uitzetten, meer manschappen, maar vooral nooit zwichten voor bedreigingen."

Woordvoerder: Joop Wijn, 06 - 558 48 541

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie