Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse regering keurt basisconcept Holocaustmuseum goed

Datum nieuwsfeit: 29-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Vlaamse regering

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING

VERGADERING VAN 29 JUNI 2001

Vlaamse regering keurt basisconcept Holocaustmuseum goed

De Vlaamse regering heeft het basisconcept goedgekeurd dat moet leiden tot de oprichting van een Vlaams Holo- caustmuseum. Dit concept kwam tot stand na overleg in een werkgroep die werd opgericht op initiatief van minis- ter-president Patrick DEWAEL en Vlaams minister van Cul- tuur Bert ANCIAUX.

De conceptnota van de werkgroep heeft de uitgangspunten bepaald voor de oprichting van dit Holocaustmuseum. Het museum in oprichting zal handelen over de vervolging van joden en zigeuners en andere systematische schendingen van de mensenrechten in België tijdens de Tweede Wereld- oorlog in de context van de nazi-dictatuur in Europa.

Het op te richten museum wordt uitgewerkt als de "Belgian case" in de geschiedenis van de holocaust. Het zal een beeld geven van de oorzaken, de systematiek en de gevol- gen van de holocaust. Tevens zal het museum aandacht schenken aan andere vormen van genocide, etnische zuiver- ing, uitsluiting, intolerantie en racisme die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van van- daag voorkomen.

Het museum dient zich te richten tot middelbare scholier- en, socio-culturele groeperingen en alle geïnteresseerden in binnen- en buitenland. De Vlaamse regering heeft de ambitie van dit holocaustmuseum een spraakmakend museum in Europa te maken.

De werkgroep stelt voor om de collectie, de know-how en het personeel van het bestaande Joods Museum van Deporta- tie en Verzet in de Mechelse Dossinkazerne te betrekken bij de uitbouw van het Holocaustmuseum. Het ligt in de bedoeling het nieuwe museum uit te bouwen in de buurt van de Dossinkazerne, die van groot belang is omwille van de historische betekenis en herinneringswaarde.

De Vlaamse regering belast de minister-president en de minister van Cultuur met de verdere voorbereiding van het museum. In de begroting 2001 werd 5 miljoen fr. (123.947 euro) ingeschreven voor de eerste opstartkosten die gepaard gaan met de voorbereiding van het project.

persinfo : Bart Tommelein, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: (persdienst.dewael@vlaanderen.be) persinfo : Koen T'Sijen, woordvoerder van minister Anciaux - tel. 02 553 28 11
e-mail: (persdienst.anciaux@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie