Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Inspectie Verkeer en Waterstaat

Datum nieuwsfeit: 01-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

Nieuwe inspectie Verkeer en Waterstaat

NIEUWE INSPECTIE VERKEER EN WATERSTAAT

Op 1 juli 2001 gaat de nieuwe Inspectie Verkeer en Waterstaat van start. Minister T. Netelenbos brengt met de instelling van de inspectie een duidelijke scheiding aan tussen beleids-, uitvoerings- en handhavingstaken op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De inspectie krijgt een onafhankelijke positie in berichtgeving naar samenleving en politiek.
Tot inspecteur-generaal is benoemd dr. F.J.H. Mertens. Bij de inspectie werken ongeveer 1100 ambtenaren.

In 1999 heeft minister Netelenbos de stoot gegeven tot de oprichting van de Inspectie VenW.
Met de start op 1 juli van de Inspectie VenW wordt invulling gegeven aan de toenemende behoefte in de overheidsorganisatie om een scheiding aan te brengen tussen beleid, uitvoering en handhaving. Waar die scheiding er niet is, wordt teveel een vermenging van taken en verantwoordelijkheden gezien. Naar de maatschappij en de burger toe geeft dit geen transparant beeld. Om hierin verandering aan te brengen, is in 1999 een projectbureau begonnen met de voorbereidingen van een op andere leest geschoeide Inspectie Verkeer en Waterstaat. Aan de 'knip' tussen beleid, uitvoering en handhaving is veel aandacht geschonken. Niet alleen krijgt de inspecteur-generaal een bij wet vastgelegde mogelijkheid tot onafhankelijke rapportages naar maatschappij en Tweede Kamer, ook tussen uitvoerings- en handhavingstaken wordt bij de inspectie-onderdelen een organisatorische scheiding aangebracht.

De Inspectie VenW verricht uitvoerings- en handhavingstaken op het terrein van vervoer, luchtvaart, scheepvaart, radiocommunicatie en waterbeheer. De Inspectie VenW wordt gevormd door de bestaande inspecties Rijksverkeersinspectie, Scheepvaartinspectie, Rijksdienst voor Radiocommunicatie, Nederlandse Luchtvaart Autoriteit en Handhavingsdienst Luchtvaart. Op het gebied van waterbeheer wordt binnenkort een onderzoek afgerond, dat inzicht moet geven in de inspectietaken op dit gebied, die thans bij Rijkswaterstaat zijn ondergebracht. Die taken zullen per 1 januari 2002 bij de Inspectie VenW worden ondergebracht.
Een centrale bestuursstaf, die de Inspectie VenW en de inspecteur-generaal ondersteunt, wordt in Den Haag gevestigd.

Lars Poppes (Ministerie) 070 - 3517343
Henk Houtman (Inspectie VenW) 070 - 3517484

31 mei 01 11:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie