Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP eist 50 miljoen voor noodsituatie daklozenopvang

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij

SP eist 50 miljoen voor noodsituatie daklozenopvang


02-07-2001 * SP-fractievoorzitter Marijnissen zal deze week bij de Voorjaarsnota 50 miljoen eisen voor de opvang van dak- en thuislozen. Gezien de enorme problemen is het schandalig dat deze sector die opkomt voor de meest kwetsbaren, afgescheept wordt met een fooi van 2,5 miljoen. Uit een peiling van de SP blijkt dat door tekort aan plaatsen en personeel dagelijks veel daklozen voor een dichte deur komen. De werkdruk is onverantwoord hoog, met onacceptabele gevolgen voor de veiligheid van personeel en daklozen. Een groeiend aantal opvanginstellingen wordt bedreigd met sluiting vanwege personeelstekort. De acties vandaag in Limburg laten zien hoe hoog de nood is. Werkers in Limburg geven aan te stoppen met de opvang indien er niet meer geld komt, omdat zij het niet langer verantwoord achten. Naar aanleiding van verontrustende signalen uit de daklozenopvang, heeft de Tweede Kamerfractie van de SP een korte peiling gehouden onder daklozencentra in Nederland. In totaal hebben 56 centra deelgenomen aan de enquête. De resultaten bevestigen de grote problemen:

* In 47 instellingen (84%) is de capaciteit onvoldoende. Het aantal mensen dat de deur wordt gewezen varieert van incidenteel tot 20 mensen per nacht.

* Bij 17 opvanginstellingen is er een regel dat je niet elke nacht mag komen.

* Maar liefst 18 instellingen geven aan een ziekenboeg nodig te hebben die ze niet hebben.

* 29 Instellingen zeggen daklozen te kennen die op straat zijn overleden. Het genoemde aantal varieert van 1 tot 10 in de afgelopen 2 jaar (in totaal gaat het om 61 mensen)
* 38 Instellingen (68%) vinden dat ze onvoldoende in staat zijn de benodigde opvang en hulp te bieden en nog eens 7 instellingen (12,5%) vinden dat op het randje.

* 51 Instellingen (91%) vinden de werkdruk te hoog
* 40 Instellingen (71%) kunnen niet voldoende personeel vinden. Als redenen hiervoor werden gegeven: onvoldoende aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, slechte CAO, te lage beloning, te hoge werkdruk en te weinig financiële middelen om voldoende beroepskrachten aan te stellen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie