Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Export groeit in april met 14 procent

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Export groeit in april met 14 procent

In april is de waarde van de uitvoer van goederen ten opzichte van april 2000 met 14 procent gestegen tot ruim 43 miljard gulden (19,7 miljard euro). De invoer is toegenomen met 9 procent tot bijna 40 miljard gulden, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Deze groei blijft iets achter bij de groei in het eerste kwartaal van 2001. Omdat de waardestijging van de uitvoer hoger is dan die van de invoer loopt het buitenlandse handelsoverschot voor goederen in 2001 verder op. Het saldo over de eerste vier maanden van 2001 bedraagt 17 miljard gulden.

MKZ-crisis drukt handelsoverschot met circa 10 procent De gevolgen van de MKZ-crisis op de buitenlandse handel lijken beperkt, omdat de handel in vee, vlees en zuivel slechts 2 procent omvat van de totale invoer en 5 procent van de totale uitvoer. Dit deel van de voedingsbranche kent echter een groot handelsoverschot. In 2000 bedraagt het saldo bijna 14 miljard gulden. Het negatief effect van de vervoers- en exportverboden in de veesector op het handelsoverschot van april van dit jaar wordt geschat op een bedrag van ongeveer 0,4 miljard gulden. Dit is circa 10 procent van het totale handelsoverschot van deze maand. De invoer van vleesproducten is in april 2001 met 43 procent gestegen ten opzichte van april vorig jaar. De waarde van de uitvoer en de invoer van levende dieren is in april afgenomen met circa 35 procent ten opzichte van april vorig jaar.

Handel met EU-landen
In april voerde Nederland voor 21 miljard gulden in uit EU-landen. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. De invoer uit Spanje en België loopt iets terug. De uitvoer naar EU-landen is in april dit jaar 14 procent hoger dan een jaar eerder, en bedraagt 34 miljard gulden. De stijging van de uitvoer naar Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Italië is meer dan gemiddeld. Met name de uitvoer van aardgas, elektrische apparaten en machines is toegenomen. Het handelsoverschot met Duitsland steeg in april met 34 procent tot 4,3 miljard gulden. Ook het positieve saldo met België en het Verenigd Koninkrijk is sterk gestegen. Het totale handelsoverschot met EU-landen bedraagt in april 12,4 miljard gulden.

Handel met niet-EU landen
In vergelijking met vorig jaar is de waarde van de goedereninvoer uit niet-EU landen in april met 15 procent gestegen tot 18 miljard gulden. De belangrijkste bijdrage aan deze stijging is geleverd door de invoertoename vanuit de Verenigde Staten en China. De uitvoer steeg met 16 procent en bedraagt in april van dit jaar 10 miljard gulden. Het handelstekort met de Verenigde Staten is in vergelijking met april vorig jaar met 25 procent toegenomen tot 2,3 miljard gulden. Het handelstekort met China steeg met 0,4 miljard tot 1,2 miljard gulden. Het totale handelstekort met niet-EU landen bedraagt in april 2001 8,7 miljard gulden.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoer van diensten worden buiten beschouwing gelaten. April telt in 2001 en 2000 een gelijk aantal werkdagen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie