Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wemos werkt aan schuldenverlichting

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Wemos werkt aan schuldenverlichting

LAD-bericht van 2 juli 2001

Wemos streeft naar duurzame zorg voor gezondheid in zowel het Zuiden als in het Noorden van de wereld. Hiertoe geeft zij voorlichting en probeert het Europese gezondheidsbeleid te beïnvloeden. Een van de activiteiten van Wemos richt zich op de schuldenverlichting van ontwikkelingslanden. Een oproep Wemos hierbij te steunen.

Veel arme landen zijn nog steeds gedwongen schuldaflossing een hogere prioriteit te geven dan de gezondheidszorg. In het verleden hebben de schuldeisers beloofd de schulden van de arme landen te verlichten. Wemos constateert echter dat slechts 10% van de beloofde schuldenverlichting is gerealiseerd.

Agenda G8-top
Van 20 tot en met 23 juli aanstaande komt de G8 (Verenigde Staten, Japan, Italië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada en Rusland) bijeen in Genua onder voorzitterschap van premier Berlusconi van Italië. Schuldenverlichting en een nieuw op te richten Global Health Fund zijn onderwerpen de agenda. Daarbij is de stand van zaken dat de G8 geen plannen heeft om verdergaande afspraken te maken over schuldenverlichting. Hierdoor worden de arme landen gedwongen meer geld te besteden aan schuldaflossing dan aan gezondheidszorg.

E-mail actie
Waarschijnlijk kondigt de G8 de financiële bijdragen aan voor het Global Health Fund ter bestrijding van HIV/aids, malaria en tuberculose. Natuurlijk is meer geld voor gezondheid welkom, maar de voorlopig toegezegde bedragen vormen een druppel op de gloeiende plaat. Wemos heeft daarom een actie opgezet om de mening van de G8-regeringsleiders over dit onderwerp te beïnvloeden. Daarvoor staat op de Wemos-website (www.wemos.nl; zie de link onderaan deze pagina) een brief die per e-mail verstuurd kan worden aan het secretariaat van G8-voorzitter Berlusconi. De boodschap in deze brief is dat de G8 verdergaand en snel schuldaflossing dient te realiseren voor de ontwikkelingslanden. De G8 wordt opgeroepen de belofte na te komen dat zij 0,7% van het bruto nationaal product besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Door onder meer het financiële gat voor de gezondheidszorg te dichten. Daarnaast moeten de gelden uit het Global Health Fund worden aangewend voor het versterken van de gezondheidszorg gebaseerd op nationale plannen.

Uw steun gevraagd
Het is de bedoeling dat de G8-top zoveel mogelijk e-mails ontvangt met deze boodschap. Als u het standpunt van Wemos wilt ondersteunen, kunt u de tekst van bovengenoemde brief door middel van de 'knip-en-plak'-functie per e-mail verzenden aan het G8-secretariaat ((segreteriaportavoce@governo.it)).

De actiebrief aan de G8-top is te vinden onder de kop 'Health Alert acties' op de Wemos-website: www.wemos.nl.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : LAD-Salarisrichtlijnen juli 2001

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie