Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationaal congres over bouwen met wind op TU Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Internationale congres over Bouwen met wind op TU Eindhoven: Aanpak van vraagstukken rond windtechnologie

Begin juli komen enkele honderden 'wind'deskundigen naar de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van windtechnologie onder de loep te nemen. Dat gebeurt op het internationale congres European & African Conference on Wind Engineering (EACWE), dat een keer in de vier jaar wordt gehouden. Het is het derde keer dat een EACWE-congres wordt gehouden. Het eerste congres was in 1993 in Engeland, het tweede werd gehouden in 1997 in Italië en nu is het de beurt aan Nederland, waar van 2 tot en met 6 juli aan de Eindhovense universiteit het congres plaatsvindt. Congresgangers zijn wetenschappers en technologen uit Europa, o.a. Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en Denemarken en uit Afrika, o.a. Tanzania, Ghana, Zambia en Zuid-Afrika.

Concrete vraagstukken
De wetenschapsgebieden die hierbij om de hoek komen kijken zijn: meteorologie en stromingsleer, bouwkunde en civiel techniek. Diverse meettechnieken, met name ook in windtunnels, en wiskundige modellen stellen deskundigen in staat om allerlei invloeden van wind vast te stellen. Daarbij wordt gedacht aan concrete vraagstukken, zoals:
Wat zijn de krachten van de wind op gebouwen, schoorstenen en bruggen? Wat zijn de krachten op onderdelen als ruiten en daken? Construeren we wel sterk en veilig genoeg? Hoe vermijden we hinderlijke trillingen? Hoe komen we tot Europese regels?
Wat is de windhinder voor voetgangers, fietsers en auto's in de stad, nabij gebouwen en op bruggen? Hoe voorkomen we die hinder? Hoe is de verspreiding van luchtverontreiniging, stof en zand? Hoe kunnen we de - Afrikaanse - boer helpen met het voorkomen van erosie en schade aan het gewas door wind?
Hoeveel regen komt er op de gevel van een gebouw? De congresgangers buigen zich ook over de mogelijkheden van het gebruik van wind voor het opwekken van energie.

Uitnodiging
Belangstellende redacties worden uitgenodigd om het congres of onderdelen daarvan, bij te wonen.
De organisatoren staan open voor vragen en ook voor interviews. Voor contacten: (zie ook op internet: www.bwk.tue.nl/events/3eacwe) congresvoorzitter prof.ir. Jacob Wisse, hoogleraar bouwfysica, faculteit Bouwkunde, telefoon 040 - 247 2400 e-mail (j.a.wisse@bwk.tue.nl) dr.ir. Martin de Wit, secretaris van de congrescommissie, telefoon 040 - 247 2557 e-mail: (m.h.d.wit@tue.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie