Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Egypte te sterk voor Nederland onder-20

Datum nieuwsfeit: 02-07-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: FC Groningen
Zoek soortgelijke berichten
FC Groningen

Egypte te sterk voor Nederland onder-20

Datum: 01-07-2001 Tijd: 23:58

Oranje onder-20 is zondag in de kwartfinale van het Jeugd-WK uitgeschakeld door Egypte. De Afrikanen waren in Rosario met name fysiek te sterk: 1-2 (1-0).

Na vijf wedstrijden kan Nederland zijn koffers pakken. Het toernooi in Argentinië is ten einde. Na een matig begin van het toernooi leek Oranje de vorm te pakken te hebben, maar Egypte bleek in het stadion van Newell's Old Boys een maatje te groot.
De sfeer in het stadion, was net als in de voorgaande wedstrijden, erg anti-Nederlands. De doelpunten de tegenstanders van Nederland leverden de afgelopen weken veel meer gejuich op dan de Oranje-treffers.

4-3-3
Voor de gelegenheid stapte Van Gaal in de kwartfinale af van het 3-4-3 concept, wat Nederland in vier wedstrijden net redelijk onder de knie begon te krijgen. Voor Gregoor van Dijk was wel weer plaats op het middenveld in de 4-3-3-formatie, maar de winnende combinatie Robben-Huntelaar-Mustapha voorin werd weer vervangen door Mustapha-Huntelaar-Kolk.
Eén ding was wel bekend uit de voorgaangde vier duels: Oranje was in het wedstrijdbeeld de onderliggende ploeg. Tegen de verhouding in kwam Nederland dan ook op voorsprong. Een kopbal van Van der Vaart werd op knullige wijze door de Egyptische doelman in eigen doel gebokst. Voor rust wist Oranje die voorsprong te handhaven, weliswaar ten koste van enkele gele prenten.

Vleugellam
Na de thee was het in het team van Van Gaal gedaan met de fair-play. Alles moest op alles gezet worden om een kansje te behouden op een treffen met Brazilië in de halve finales. De rest van het verloop van de tweede helft deed sterk terugdenken aan 1983. Rode kaarten, toch nog twee tegengoals en uitschakeling in de kwartfinales.

Robben niet in actie

Van Dijk: gele kaart
In de psychologisch dodelijke minuut na rust maakten de Noord-Afrikanen gelijk. Amin was de gelukkige. Van Dieren ging bij de goal niet geheel vrijuit. De invaller voor Kolk had te weinig oog voor 'zijn' man, die uiteindelijk de assist op zijn naam schreef. Met de inbreng van Van Dieren net voor rust, moest Nederland het bijna een uur met één vleugelspits rooien. Een bij voorbaat onmogelijke opgave, maar tactisch waarschijnlijk weer een meesterzet...

Uithuilen
Ajacied Van der Vaart was de eerste pechvogel. Hij kon net als Vanenburg achttien jaar geleden door de zware competitie zijn glansrol niet geheel waarmaken en moest na een klein uur douchen vanwege een tweede gele kaart. Even later was het verzet van het elftal helemaal gebroken en kon El Yamani zijn ploeg op voorsprong brengen: 1-2. In ondertal kon Oranje weinig meer uitrichten om de Egyptenaren te verontrusten. De laatste wissel was vlak voor de 1-2 gebruikt om Boutahar nog wat speeltijd te geven, dus kon er geen extra aanvaller meer gebracht worden in de slotfase. In de allerlaatste minuut van het toernooi, moest aanvoerder Heitinga een op het oog onschuldige overtreding nog bekopen met een rode kaart. Zo besloot Nederland de wedstrijd in stijl.

..en opnieuw beginnen
Een schrale troost voor Oranje was dat ook voor Brazilië de kwartfinale het eindstadium is gebleken. De Zuid-Amerikanen verloren in de derde minuut van de verlenging door een golden goal van Ghana. Zondag wordt het dus een Zuid-Amerikaans/Afrikaanse ontmoeting in de WK-finale. Argentinië zal naar verwachting Paraguay simpel opzij schuiven en Ghana zal het nog lastig krijgen met Egypte. Voor Nederland staat de voorbereiding voor de volgende cyclus alweer voor de deur. Oranje zal op 14 november in het hol van de leeuw Frankrijk moeten verslaan om ook zicht te houden op het WK 2003. De andere twee tegenstanders op het mini-toernooi, Albanië en San Marino, mogen geen probleem vormen. De winnaar van de poule neemt het op tegen de winnaar van de poule met Kroatië, Ierland en Oostenrijk als kanshebbers.

Vervolgens zullen in de zomer van 2002 op het EK weer vijf of zes startbewijzen te verdienen zijn voor het WK. Voordeel van de lage leeftijd van de huidige selectie is, dat een aantal spelers de basis zouden kunnen vormen voor de volgende lichting 'onder-19', waarschijnlijker is het echter dat spelers als Robben ('84) en Van der Vaart ('83) al vervroegd definitief doorstromen naar Jong Oranje. Want in 2004 staan de Olympische Spelen alweer voor de deur, en deelname bewerkstelligen aan dat belangrijkste sportevenement ter wereld is een Nederlands jeugdteam nog nooit gelukt.

Opstelling Nederland:
18 Coutinho; 6 Mendes, 12 Sprockel, 4C Heitinga, 5 Leiwakabessy (66' 13 Boutahar); 16 Van Dijk, 10 Hersi, 8 Van der Vaart; 17 Kolk (39' 3 Van Dieren), 9 Huntelaar (63' 15 Houwing), 7 Mustapha. rest bank: 1 Stekelenburg, 11 Robben, 19 Loovens, 20 Schut. Niet in selectie: 2 Colin (blessure), 14 Janssen (blessure), 21 Budziak (reserve).

Toeschouwers: 6.500
Scores: 31' Sobhi (eigen doel) 1-0; 47' Amin 1-1, 68' El Yamany 1-2 Scheidsrechter: Claudio Mario Martin (Argentinië) Rode kaarten: 34'+55' Van der Vaart (2x geel), 93' Heitinga (direct, Nederland)
Gele kaarten: 50' Van Dierne, 53' Mustapha, 63' Van Dijk, 78' Boutahar (Nederland), 64' Ghali, 85' El Yamany (Egypte)

Kwartfinales
Argentinië-Frankrijk 3-1
Paraguay-Tsjechië 1-0
Ghana-Brazilië 2-1 (n.v.)
Egypte-Nederland 2-1

Halve finales
Argentinië-Paraguay
Ghana-Egypte

Bron: Internetredactie FC Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie